torsdag 22 november 2012

Det lackar mot jul

De godaste lussebullarna är de helt vanliga snurrbullarna med russin, men är man sugen på lite annorlunda lussebullar så har jag precis fått det perfekta receptet. Det är ett recept som jag bakade förra veckan med barnen och min vän Surre. Det är lussebullar re-invented om man vill säga så. Det är hennes familjerecept men jag vet inte var de har lärt sig det. Credit till Universum helt enkelt.

De här lussebullarna är en blandning mellan syrlig citron, knastriga hasselnötter och saffranssötman. Det är en hit! Man gör dom likt kanelbullar och jag tycker man kan göra dom året runt! Men pröva dom nu inför jul och chockera släkten med ett nytt tilltag!

Citron och nöt-fyllda Saffransbullar (24-30 st)

1/2 saffransdeg standard färdig jäst

fyllning:
50 g smör
3 dl socker blandat med rivet skal av citron
ca 1 dl russin
3/4 dl finhackade hasselnötskärnor (eller kanske den nöt man föredrar)
pärlsocker (valfritt)

Kavla ut den jästa degen till en avlång kaka. Bred på smör och fördela övriga ingredienser till fyllningen över degen. Rulla ihop á la kanelbulle-stil och dela rullen i 24-30 bitar. Lägg i pappersformar och ställ på plåt. Låt jäsa övertäckta igen i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och eventuellt dekorera med mer nötkross och pärlsocker och grädda i ugnen vid ca 225 i ca 5-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Eftersom jag är lite av en experimentell kock så tycker jag kan kan ha lite malen stjärnanis i citronsockret och kanske lite kanel också. Det ger lite extra studs!

Lycka till med ditt julstök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar