onsdag 15 maj 2013

Qvinnans bröd

Look at my creation
Brödlycka. Har alltid haft en oförklarlig dröm om att vi som familj ska baka allt vårt egna bröd. Kul. Det har varit en utopi.

Tills nu. Nu ser det ut att bli sant. Har kommit igång och i två veckor har vi bara ätit eget bröd.

Började så smått med olika enkla vetebröd med torrjäst och knådade med elvispens krokar. Ni vet, torrjäst, vetemjöl, vatten. Funkade och barnen käkade glatt.

Sen i söndags fick jag tips av min vän Linda att pröva filmjölksbröd.

Vem kunde tro att ett bröd kunde ge sån känsla av lycka och fullkomlighet?

Linda peppade mig innan och sa att det var hur enkelt som helst. Jag trodde att hon ljög eftersom mina mer avancerade försök till brödbakande (läs surdeg - inte gladdeg) misslyckats fatalt.

Till min stora lycka var det här bröder lika enkelt och fantastiskt som det ser ut. Det håller länge och håller sig saftigt vilket gjort min man glad eftersom han är något av en brödfascist som vägrar äta annat än dagsfärskt bröd.

Här kommer receptet.

Lindas filmjölksbröd "Qvinnans bröd":

3 dl vetemjöl
4 & 1/2 dl filmjölk
1 dl ljus eller mörk sirap
1 dl grovt mjöl (graham kanske eller nått annat)
1 dl  havregryn
1 dl rågsikt (du kan köra på lite vad som - vetekli eller vad du nu har hemma)
1 &1/2 tsk bakpulver
1& 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Kör på de olika mjöl/grynsorter du har hemma. Det blir säkert bra.

Lite russin (gärna sultanas)
Grovt hackade torkade aprikoser
Lite grovt hackade tranbär (Du kan variera med torkade lingo/blåbär/torkade fikon/tunna bitar torkat äpple eller whatever enligt Linda)
1 paket grovt hackade osaltade nötter av alla de slag (typ nötmix - hasselnöt, paranötter etc)
Lite frön (använde linfrön, svarta linfrön, pumpafrön, solrosfrön)

Gå på känsla, det finns massa recept på filmjölksbröd på Internetet. Kolla upp där om du lider av bakfobi och vill ha ett mer exakt recept. Jag är en mer happy-go-lucky bagare (vilket är anledningen att mina recept ofta blir mer happy än lucky om man säger så.

Rör ihop de torra ingredienserna för sig och de blöta för sig. Mixa mjukt och häll i en form som du lagt ett bakplåtspapper i. Stö över något snyggt typ lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-50 min (ibland liiite längre). NJUT.

Lycka till!

"They say bread is life. And I bake bread, bread, *bread*. And I sweat and shovel this stinkin' dough in and out of this hot hole in the wall, and I should be *so* happy! Huh, sweetie?" 

Från klassiska filmen Moonstruck med Cher och Nicholas Cage. Hoppas detta bröd gör dig glad... Inte svettig och inte deprimerad som Nicholas karaktär. Bread go lucky så att säga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar