lördag 26 mars 2011

Fantasy-namnen som ingen annan använder men som du borde

Leah- blomma från ovan. Fotto Mamma 1001
Det finns få namn som är så kreativa, vackra och annorlunda som fantasy-genrens och Sci-fi filmernas namn. Eftersom författarna eller regissören (och manusförfattarna) skapar namn till karaktärer som lever i helt andra världar vågar de tänka "outside the box". Ibland lite för mycket way outside... men ändå! Vissa namn kanske är svåra att använda för oss vanliga dödliga om man inte är en hardcore fan, t e x Obi-Wan Kenobi är omöjligt på en pojke om hans pappa inte är Jedi och hans mamma prinsessa från Alderaan. Leia däremot är ett namn som har blivit så pass vanligt att föräldrar väljer att använda det även om de inte är Star Wars-fans. Leia är tillochmed på plats 55 på namntoppen för 2010! Leia kommer från Leah som betyder härskarinna på hebreiska och delikat på arabiska. På hawaianska betyder det blomma från ovan. Inte illa!

I bok-serien Sword of Truth struttar Richard Rahl runt med sin älskade Kahlan. Såvitt jag vet så skapade författaren Terry Goodkind detta namn. Därför betyder det ingenting men vackert är det! Uttalas Kay-lan på engelska men på svenska blir det nog mer Ka-lan.

Serien om krigarprinsessan Xena lämnar ingen oberörd. Antingen älskar man det eller så tycker man att det är strunt. Men namnet Xena ska man inte strunta i. Xena betyder gästvänlig på grekiska. Det coola X-et är bara bonus. Endast tre personer bär detta namn i Sverige.

I Harry-Potter böckerna heter Harrys bästisar Ron och Hermione. Ron kanske inte är så superintressant namn, men Hermione. Vilket namn! Ren poesi! De betyder himmelsk budbärare på grekiska. Det är en feminin version av namnet Hermes som var de grekiska gudarnas budbärare.

Andra fantasy/sci-fi namn: 

Är det en liten Frodo, Aragorn eller Eowyn som ligger där inne?
Fotto Mamma 1001

Arwen - så vackert. Betyder enligt Tolkien nobel jungfru. På Welsiska betyder det ljus och god.

Merlin - betyder Sjöfort på Walsiska. Funkar kanske bäst som mellannamn. Hela 80 personer heter detta i Sverige.


Eowyn - Ytterligare ett Tolkien namn. Betyder enligt Tolkien hästvän men roten till namnet enligt walsiska blir din lycka.

Ford - Inte bara ett bilmärke utan även ett Sci-fi namn ur Liftarens Guide till Galaxen.

Trillian - Ytterligen ett liftaren- namn. Sjukt snyggt, orginellt och space-igt!

Neo - Matrixhjälten som spelades av Keanu Reeves. Är ett anagram på One. Betyder ny på latin. Blivit mer och mer populärt i Sverige. Mer än 2300 heter detta.

Morgana - En häxa, fe eller vis kvinna beroende på hur man tolkar Kung Arthur-legenden. Snyggt namn hursomhelst! Walsiskt även det, och betyder strålande hav.

Inara - Påhittat namn från serien Firefly. Vackert !

Det finns många sci-fi böcker, filmer, fantasy böcker i tusentals att läsa och samtidigt upptäcka nya namn. Marsch iväg till Sci-fi bokhandeln och leta på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar