onsdag 9 maj 2012

Garnet

Läser en ny författare som heter Kate Jacobs. Hon skriver romaner om kvinnor, relationer och stickande. Så mycket garn och färgnyanser alltså. Och faktiskt oväntat bra. Komplext, oväntat och igenkännande. Kan verkligen rekommendera The Friday Night Knitting Club!

Det enda problemet är att hon döper sina karaktärer till så konstiga, skumma och ibland fula namn. Namn som inte passar in:

Dakota
Cady
Stanton
Peri
KC
Marty
Dan

Kanske vill hon att de ska kännas äkta och inte så Cinderella om ni förstår vad jag menar. Men så jag saknar lite namnpoesi bland karaktärerna.

De enda riktiga femettorna är Anita (så gulligt!) och Darwin (karaktären är tjej). Darwin väger nämligen upp för alla dåliga. Sånt bra namn! Love love love!

Evolutionens fader Charles Darwin bar det som efternamn och det betyder kär vän på engelska. Både imponerande historisk innebörd och fin betydelse! Samt definitiv unisex-känsla. Karaktären är en riktigt härlig grinig akademiker som finner sig själv och blir lycklig tvillingmamma. Darwin är även en stad i Australien för övrigt.

Hursomhelst, som jag alltid säger; man vet aldrig var nästa fina namnfynd ska uppenbara sig. Som bonus kan jag ju berätta att Garnet (appropå stickande) är ett juvelnamn på Engelska. Som inte funkar så bra på svenska... Men det är en fin sten! På svenska säger vi granat. Funkar inte heller så bra som namn om vi inte pratar om att namnge ett punkband. Men Jennifer Garnet och Hennes Ben Affleck valde detta namn som mellannamn till tredje barnet och första sonen Samuel. Trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar