måndag 2 juli 2012

Syskonnamn

P3s morgonprogram har en tävling som de kallar nått i stil med "Tomten är far till alla barnen". Då rabblar en av programledarna upp en samling namn och så ska två andra gissa vem som är kändispappan till dessa barn. Imorse var det Isabella, Connor och Suri. Pappan? Tom Cruise så klart. Tävlingen/Leken är ju en ploj-variant och så det är inte speciellt seriöst. Men för en namnnörd intressant.

Isabella, Connor och Suri t e x är ju tre syskons vars namn passar lite sådär lagom ihop. Latinska Isabella tillsammans med Irländska Connor och Suri som betyder sol på sanskrit, ros på persiska och prinsessa på hebreiska (samt ficktjuv på japanska) passar ihop eftersom de alla kommer från olika kulturer.

Fonetiskt passar de inte så bra ihop. Men det kan ju också vara en tanke - att välja kontrasterande namn. Connor är ju manligt värre och Isabella mjukt och feminint. Båda ganska "normala" om man jämför med Suri. Som dessutom är lite svårt att uttala även på Engelska.

Men det här med Syskonnamn är svårt! Matcha eller inte matcha? Samma bokstav? Anagram? Samma betydelse? Tema?

Min dotters namn är latinskt, min sons hebreiskt och de matchar i antalet stavelser vid uttal. Men annars valde jag namnen främst för deras betydelse och inneboende poesi. Deras namn är väldigt ovanliga, poetiska och vackra. Många har sagt att de låter fint ihop.

Min pappa har en bekant där fyra av barnen har väldigt svensktklingande namn men där det yngsta har döpts till Xavier. Där blir kontrasten stor mellan de fyra äldsta barnen och den lilla bebisen. Roligt och kreativt eller taskigt och ensamt för den som blev den annorlunda? Det är som om de "vågande" med sista barnet. Xavier är ett härligt namn tycker jag! Men jag kan förstå de som tycker det låter konstigt tillsammans med de fyra andra "svenska" namnen.

Så frågan kvarstår, det finns inget rätt eller fel i hur man kombinerar syskonnamn... Det är en konstform.

När det gäller syskonnamn för kändisar är det ju ändå Angelina Jolie och hennes Brad Pitt som gjort det bäst:


  • Maddox, Pax, Knox, Shiloh, Zahara och Vivienne. Coolt, modernt, matchande och missmatchande samtidigt. X-et som går igen hos killarna. Perfektion.


Silvret går till Drottning Rania och hennes man Abdullah, Kungen av Jordanien:


  • Hussein, Iman, Salma och Hashem. Klassiska och vackra namn individuellt och tillsammans.


Bronset går till presidentparet Obama:


  • Deras döttrars namn Natacha (Sacha) och Malia är vackra, internationella, moderna och starka namn.


Hur tänker du kring syskonnamn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar