måndag 6 april 2015

En tredje dotter

Våren är här! 
En läsare har bett om namninspiration till sin tredje dotter! Storasystrarna har de vackra namnen Teodora och Eloise

Självklart vill Namnpoesi hjälpa Beata och Viktor vidare i sin namnjakt på det perfekta namnet. Ett namn som känns speciellt, unikt men ändå är "äkta" och inte hitte-på... Vilken utmaning... 

Inspireras av följande namn: 


Coola och ovanliga namn: 


Athena - Den Grekiska krigsgudinnan (även Matematik, Kunskap/Intellekt...) Vem vill inte ha ett sådant namn? Tillsammans med ett "klassiskt" svenskt namn blir det en magisk kombo  t e x: Athena Viktoria eller Athena Beata (man får ge sitt barn sina egna namn som hyllning!).


Cassia -  Cassia är Grekiska för kanel. Det är modernt, glatt och bohemiskt!


Zinnia - Mycket ovanligt och kreativt namn. Är namnet på en blomma och är av Brittiskt/Tyskt ursprung. Tufft men ändå poetiskt! 


Pampiga namn: 


Bellatrix- betyder kvinnlig krigare på latin. Hon må vara en ond karaktär i böckerna om Harry Potter av JK Rowling men namnet är coolare än coolast.


Cassiopeia - en skönhetsfixerad drottning som placerades upp och ner på himmelen som stjärnkonstellation. Andromedas mamma enligt mytologin. Vackert, exotiskt och spännande val. 


Celeste - Betyder Himmel på Latin. Underbart vackert namn som är mycket ovanligt. Endast 261 flickor/kvinnor heter det i dag, och 2 pojkar/män. Ett namn som förtjänar fler bärare. 


Cosette - den feminina versionen av Nicholas. Betyder ungefär den lilla saken/lillan. Franskt och flickigt, peppigt och piggt. 


Marlo -  tufft och annorlunda. Det är ett skapat namn med namnet Margaret (som betyder pärla) som ursprung. Marlo kan även stavas Marlowe


Ophelia - Vackert namn med patos och känsla. Visst tänker man på Hamlet men namnet känns som ett alternativ idag. Litterärt och poetiskt! 


"Äkta" namn: 


Angelica - från Angelos som betyder besökare eller ängel. En av de norska prinsessorna  heter Maud Angelica. Det är ett namn som gärna ska paras ihop med ett enklare för att det inte ska bli för sött eller gulligt.  


Cordelia - Detta namn är ovanligt, poetiskt och har en uppsjö av vackra smeknamn (Delia, Cora, Cory, Dell). Det betyder enligt vissa källor hjärta/havets dotter på Keltiska och Latin, men jag har inte kunnat verifiera det. Det är ett vackert namn som är det namn som coola fiktiva Anne på Grönkulla önskar att hon hetat. 


Coralie - betyder korall på Franska (från Latin). En av mina favoriter som jag var nära och använda till min dotter. Korall är en symbol för tur, kärlek och god hälsa i många delar av världen. 


Irene - kommer från grekiska Eirene vilket är en lite coolare stavning på ett namn som är vackert och helt enkelt magiskt i sin enkelhet...


Lycka till och grattis igen! 

/ Namnpoesi 

6 kommentarer:

  1. Tack snälla för inspiration! Ett par namn har jag faktiskt med på listan men min man är inte fullt lika övertygad som jag... Får se hur mycket jag kan övertala honom när lillan väl kommit ut!

    SvaraRadera
  2. Här är det också problem med namn. Med en vuxen son, en tonårsdotter och en 10-åring i familjen så blir det vilda protester vad jag än ger för förslag ... barnafadern tycker inte riktigt som jag heller ... Våra barn heter Simon, Olivia och Tim! Arbetsnamnet på vår flicka är "Myran". Tar gärna emot förslag! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, fler bump buddies som panikgooglar på namn ;-).

      Radera
    2. Hej, roligt med nya läsare och kommentarer! Självklart vill Namnpoesi hjälpa till! Inspirationsinlägg kommer!

      Radera
  3. Nu har lillan fått sitt namn och det blev ett helt nytt, som inte fanns på med vår lista innan hon föddes och inte heller på din. Kanske inte så värst ovanligt men vad gör det när det var hennes namn? Tog oss bara några dagar att klura ut det. Greta heter hon. Viktoria i mellannamn efter pappa Viktor :-)

    SvaraRadera
  4. Hej Beata! Stort grattis! Greta Viktoria låter helt perfekt! Det är så magiskt det där hur NAMNET bara kan uppenbara sig! Hurra för er och er trio av tjejer! / Natalie

    SvaraRadera