fredag 5 februari 2016

Lego-pyramider och historiska namn

Vår regnbågs-pyramid toppad med rosa juvel
Idag ska jag skriva om mina barns nya intresse; forntidens Egypten och framförallt pyramider! De är helt besatta av mumier, olika pyramider, saker som fanns i gravarna och olika farao.

Det började med att vi lånade en bok om forntidens Egypten på biblioteket. Det gjorde att intresset formligen exploderade. Vi har sen dess lånat ca 10 olika böcker om mumier, pyramider och faraoner. Det finns en uppsjö av olika titlar och de allra flesta är mycket pedagogiska och intressanta.

Barnens absoluta favorit är Fakta i Fokus, lär dig mer om forntidens Egypten från Tukan Förlag.

Vi har även byggt lego-pyramider. Självklart var det fullt med mumier och skatter när vi sen hade utgrävning. Riktigt bra tips för en kall vinterdag.

Utforskning... Vad finns i pyramiden?
Det finns många intressanta namn att inspireras av när det gäller forntidens Egypten. Men kanske t e x Tutankhamun är lite väl mycket namn för en modern baby. Men det finns namn som känns historiska, spännande och moderna.

Alexandria - En stad i norra Egypten (och i Virginia, USA). Intressant alternativ för den som känner att Alexandra är för vanligt.

Cleopatra - Den sista faraonen/drottningen innan Egypten blev en del av Romarriket. Förvånansvärt användbart namn. Cleo är ett bra smeknamn.

Egypt - Alicia Keys förstfödda son heter detta. Coolt och ovanligt.

Nefertiti - Pampigt namn som var en av forntida Egyptens mest kända drottningar. Betyder skönheten har kommit/fötts.

Seth - Namn som har både Egyptiska, Bibliska och internationella anor. Seth var en gud i forntida Egyptens mytologi.

Igår såg jag och maken filmklassikern Stargate. Känns lagom retro för en slapp hemmakväll. Finns på Netflix. Lite sci-fi, lite Egypten och Kurt Russel. Blir inte bättre.

Ha en härlig dag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar