tisdag 29 mars 2011

Prinsessnamn

Elizabeth den första av England.
Vissa namn är bara lite mer än andra. Dom står ut och får mig att tänka på tiaror, mantlar och vit spets. Det är namn som jag kallar "prinsessnamn". Rent historiskt har kungafamiljernas namnval alltid påverkat namntrenderna. När Kronprinsessan döptes till Viktoria ökade antalet Viktorias, Vicktoria och Victorias lavinartat. Nu är det inte lika populärt längre. Även Madeleine blev mer populärt iochmed lillsessans dop. I England heter Drottningen Elizabeth som måste vara ett av världens mest använda namn. Kanske för dess kungliga traditioner.

Vissa namn är mer använda än andra i just kungliga kretsar. Ofta är det namn med fler än tre stavelser och som ser pampiga och majestätiska ut i skrift. Drottning Margarethe av Danmarks två systrar har intressanta namn. Det ena Benedikte känns kungligt och pampigt medan Anne-Marie är ett lite mer ovanligt "vanligt" namn. Kronprins paret i Danmark kommer snart att döpa sina tvillingar och det ska bli intressant att se vad de väljer. De var mycket otraditionella med valet till sin dotter som heter Isabella så det ska bli intressant att se vad de små ska heta.

I Europas övriga kungafamiljer finns många intressanta namnval att inspireras eller fundera över. England har vi klassiska prinsessnamn som t e x Beatrice, Eugenie, Anne och Louise. I Nederländerna heter Kronprinsparets döttrar Alexia, Ariane och Catharina Amalia. Intressant att de bara använder bokstaven A. I Spanien heter las infantas Elena och Cristina. Kronprinsparets döttrar heter Leonor och Sofía.

En tiara i framtiden kanske? Fotto Mamma 1001
Sen finns det namn som förevigt kommer vara prinsessnamn p g a av fiktiva berättelser som gör att dessa namn anses vara mer prinsessiga än andra samt namn jag tycker skriker prinsessa:

Marian - Robin Hoods adliga jungfru. Nästan prinsessa. Otroligt vackert namn som betyder bitter eller rebellisk (samma rot som Maria - Marianus - Mars krigets Gud).

Genevieve - Franskt och keltiskt namn som betyder vit våg. Drottningen i Kung Arthur- legenden heter ett liknande namn Guinevere.

Cleopatra - Hon var den sista faraon, och var snarare drottning än prinsessa men tycker att det passar in här ändå. Namnet är grekiska och betyder faderns ära. Går att använda än idag tycker jag eftersom det går att korta ner med t e x Cleo eller Petra som smeknamn.

Georgiana - från mansnamnet George som betyder bonde. Inte tradtionellt ett prinsessnamn med absolut ett överklassnamn i Storbritannien. För mig blir det inte mer prinsessigt än så här.

Joscelyn - Traditionellt ett manligt namn under medeltiden. Jag tycker att det är feminint och vackert.

Jasmine - Disneys arabiska prinsessa med det ultimata prinsessnamnet. Persiskt namn i grunden. Fått lite dålig stämpel i Sverige som jag tycker är oförtjänt. Gulligt smeknamn är Mina.

Vivianne - Ett namn som är klassiskt och enkelt på samma gång.

Amira - från Amir som betyder kung eller ledare på arabiska. Ett modernt och hippt namn med flärd.

Seraphina - Inne-namn i USA bland kändisar. Betyder eldig på hebreiska. Pampigt och häftigt.

Serena - Latinskt namn som betyder lugn. Enkelt och vackert val.

Sabrina - Keltisk Gudinna. Ett namn med många år på nacken som bara blir snyggare och snyggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar