onsdag 28 mars 2012

Space... The final frontier - Rymdnamn du inte kan vara utan

Sjärnvägar eller stjärnvandrare
Har alltid varit något av en rymd-nörd. Älskar Star Wars, Star Trek, rymdserier som Farscape, Serenity och Stargate samt fantasyförfattare som Ursula Le Guin. Dags att lista rymdrelaterade namn som hör hemma även här nere på Tellus:

Mars -Orion - Jupiter - Tre rymdnamn som funkar väl som tuffa mellannamn. Jupiter var himlarnas konung, Mars krigets Gud och Orion en mytologisk jägare som blev en av de mest kända stjärnkonstellationerna. Orion är min favorit.

Ariel - betyder Guds lejon på hebreiska och är Disneys lilla sjöjungfru. Men även en planet i serien Serenity och en av planeten Uranus månar ( de andra heter b l a Portia, Titania, Cressida och Caliban). Underbart och oanvänt val.

Tibertius - Captain James T Kirks (Star Trek) mystiska mellannamn som är ett gammalt romerskt förnamn. Lite lagom krångligt men fint.

Sirius - den starkast lysande stjärnan på himmelen. En karaktär i Harry Potter-serien. För den rymdbesatte.

Spock - för den modige.

Vader - Mycket metall (är även ett sjukt hårt Polskt metallband) och lite för "ont" för oss vanliga dödliga. Men samtidigt är Vader det ultimata rymdrelatetade namnet. Darth Vader är ju rymden personifierad i sin svarta "rymddräkt" och kalla obevekliga sinne. Vaders barndomsnamn Anakin är bättre namnval kanske som påminner om Adrian fast mjukare.

Skywalker - poetiskt mellannamn för Star Wars-nördar. Otroligt vacker innebörd. Love love love.

Talyn - betyder klo (från Talon). Unisexnamn som är namnet på ett kvinnligt levande skepp i Farscape. Riktigt fint namn med cool edge och attityd!

Halo - betyder gloria. Är även namnet på ett dataspel om en ringvärld som flyter i rymden som heter Halo. Ett häftigt andranamn för dataspels-nördar och poeter där ute. I USA är namn som Lyric, Darling, Poet, Painter och Balllerina de nya innenamnen som andranamn. Halo passar in i den kategorin.

Vega - en starkt lysande stjärna på himmelen, betyder örn på arabiska. Vackert namn som är lite lagom coolt. Något både mormor och jobbkollegan kommer gilla.

Nova - Den feminina varianten på Neo, betyder ny på latin. Namnet används också inom astronomin på en stjärna vars ljus ökar i intensitet.

Luna - populär karaktär i Harry Potter -böckerna. Betyder måne på spanska. Vackert, enkelt och annorlunda utan att vara konstigt.

Leia - prinsessornas prinsessa. Klassiker som blivit mycket populärt i Sverige.

Andromeda - Namnet på vår närmaste galax som är ett annorlunda men användbart namn som verkligen har det lilla extra. Namnpoesi!

Cassiopeia - en skönhetsfixerad drottning som placerades upp och ner på himmelen som stjärnkonstellation. Andromedas mamma enligt mytologin. Vackert, exotiskt och spännande val.

Vala - Vala Mal Doran är en rolig och söt karaktär i Stargate. Vala är ett sött namn som känns enkelt och klassiskt. Lite som ett mer spännande Vilma eller Vilda.

Astra - betyder himmelsk eller stjärnorna på latin. Vackert och oanvänt. Ett oväntat val som känns modernt och fräckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar