måndag 7 oktober 2013

Coola killnamn med det lilla extra

Just nu är det lite killtema här i bloggen. Det föds många små killar i vår bekantskapskrets och då blir det mycket funderande och prat om killnamn. En vän eftersökte coola killnamn som var ovanliga och spännande utan att vara macho.

Här är Namnpoesis inspirerande lista!

Sonen prövar coola instrument 
Amos - Detta Bibliska namn betyder buren av Gud på Hebreiska. Vackert och lagom hippt nu samtidigt som det är ovanligt. Ett underbart val som är lättburet och lättanvänt!

Aldric - Hett namn med coola vibbar! Det är forntyskt och mycket gammalt. Betyder äldre hövding

Alaric - ett starkt namn som känns lovande och spännande. Var på en kyrkogård häromdagen och såg faktiskt många gravar med Alaric på - så det är ett äldre namn som varit vanligt i Sverige. Ska vara av Gotiska/Germanska rötter och betyda kung/den som styr över alla. Wow.

Angus - Gaeliskt och Skotskt namn som är modernt med tydliga historiska rötter. Ska betyda en styrka. Ovanligt och behagligt coolt. 

Assar - Detta Nordiska namn ska betyda den som svarar men jag har bara en källa på det. Det finns endast 2383 pojkar som bär detta coola namn i Sverige idag. Coolt, speciellt. Helt enkelt ett namn som känns kraftfullt och snällt samtidigt.

Bodhi - från Sanskrit och betyder uppvaknande. Ett namn som känns lite lagom hippie, med har fina Bo som propert potentiellt smeknamn. Enkelhet och skönhet. Lite coolt på ett surfar-sätt om du förstår vad jag menar!


Birger - Ett namn som varit rysligt ute men som nu är påväg tillbaka. Det är ett gammat fornnordiskt namn som betyder den som hjälper/beskyddaren. Birger känns spännande och fint förutom att det låter lite som burger när det sägs på Engelska. Men vad gör det?

Caspian - Form av Casper som verkligen är underbart. Skapades av författaren C.S Lewis för en av karaktärerna hans Narnia-böcker. Litterär perfektion. 

César - eller Cesar. Vill man ha ett pampigt namn så är det här det rätta. Intressant och spännande namn som ändå känns beprövat och "normalt" med tuff edge.

Egon - Ett Tyskt namn som känns enkelt och trevligt trots sin adliga historia. Betyder eventuellt svärdets vän (från Egwin). Egon känns intellektuellt (förmodligen för att den "smartaste" karaktären i Ghostbusters heter det) och harmoniskt. Ett gammalt namn som fungerar väl i en modern värld!

Ètienne - Franskt namn som är coolt i all sin mjukhet. Det är en variant på Stephen som har Grekiska rötter och betyder krona/krans. Love it.

Hayate - Japanskt namn som många känner igen från Dead or Alive - dataspelen. Namnet betyder smidig. Vackert, ovanligt och coolt på så många nivåer! 

Jarl - oväntat och spännande. Var en titel förr i tiden i norden. I stil med furste och betyder hövding. Kan idag användas som namn (titlar är annars förbjudna som barnnamn i Sverige). Hela 3579 heter detta namn. Jag har bara stött på en. Coolt namn med historiskt patos! Gillar!

Kieran - är Gaeliska. Betyder mörk/svart. Namn som bär sig själv och står på egna ben. Känns ädelt och speciellt. Kiera är den feminina versionen. Båda är fantastiska val.

Lucian - Kommer från Latinets ord för ljus. Kraftfullt och klassiskt men samtidigt oväntat och inte speciellt populärt. Go for it!

Lawrence / Laurence - Detta Latinska maffiga namn kanske verkar svårt att använda på Svenska, men jag har en vän som bär detta coola namn och det funkar hur bra som helst. Båda stavningarna är vackra. Namnet betyder från Laurentium som var en stad i Antikens Rom. Namnet känns härligt antikt vilket gör det vintage och hipster idag. Heja!

Marius - Den Norska Kronprinsessans första barn heter Marius. Det är ett Latinskt namn som kommer från Guden Mars - som var den Romerska krigsguden. Mas på Latin betyder manMario är den Italienska versionen. Manligt, internationellt och poetiskt. Ett val som man inte skulle ångra.

Salvador - Konstnären Dalís förnamn. Från Latinets namn för frälsare. Ett magnifikt namn som kan göras enklare med smeknamnen Tore, Tor eller Alve.

Sandrian - Ett skapat namn av musikern Daniel Gildenlöw med hustru. Ett vackert namn med sagokänsla som är coolt på ett behagligt sätt. Musikaliskt vackert. Som Daniels musik med bandet Pain of Salvation

Wayne - Det är sannerligen Wayne's Word... Betyder den som bygger vagnar. John Wayne, Wayne Gretsky, Vain's Vain (Karaktär i Neil Gaiman novell)... Mycket annorlunda. Ett kreativt och coolt killnamn som är mycket ovanligt i Sverige. 

Wilhelm - den tyska varianten av William som betyder ungefär känd försvarare. Lite tuffare än William och mer ovanligt nu när William är nr 1 i Sverige.


6 kommentarer:

  1. Tack! Kul lista! Gillar Salvador och Sandrian!
    Mia

    SvaraRadera
  2. Tack! Lite spännande och annorlunda namn, men ändå enkla på något sätt! Tack för att du kommenterar!

    SvaraRadera
  3. Wilhelm är lite hårdare än William kommer nog inte bli populärt på samma sätt, då tror jag på Walter eller Winston istället. Wayne är coolt. Kul blog, läser igen!

    SvaraRadera
  4. Hej! Tack för din kommentar. Walter och Winston tror jag absolut på! Det är namn med klassisk känsla mycket historia, coola namn helt enkelt. Wayne får vi väl se... Jag gillar det hursom! Kommentera gärna igen! Välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  5. Hej! Älskar namn. Kul med en namnblogg, kommer att fortsätta titta in här. Jag skulle vilja lägga till ett namn på din lista. Min son heter Jupiter i tredje namn. Ett namn som jag älskat sedan jag var liten.
    Han skulle ha hetat Wilhelm men vi ändrade oss.
    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  6. Hej! Jupiter är ett fantastiskt namn! Tack för att du kommenterar och delar med dig av din namnpoesi!

    SvaraRadera