måndag 14 maj 2012

Dagens namnnedslag

Ester är ett av mina favoritnamn. Det är magiskt. Men de senaste åren har det oväntat nog blivit populärt. Inte för att det inte är värt att vara poppis- det ÄR det, men det är ändå inte ett mainstreamnamn. Det har en speciell känsla med egen charm som inte alla har tyckt om. Men nu har det slagit igenom på bred front.

Det är ett bibliskt namn. Drottning Ester har en egen del av Bibeln som heter Esters bok där det beskrivs hur hon räddade sitt folk. Hon ses som en intelligent och stark kvinnlig förebild.

Ester har kommit starkt i "äldre"-damnamn-vågen och bland hipsterkretsar i Storstäderna a.k.a "ovanliga namn som ingen har de senaste åren"-vågen. Andra liknande namn som också ökar är Majken, Judit, Rut, Solveig, Karin och Greta. Namn som få ens funderade över för tio år sedan. Detta är mer ett konstaterande än ett kritiserade. Alla dessa namn är lovely. Speciellt Judit! Men Ester är dess Drottning.

Ester betyder dessutom stjärna på Persiska. Historisk patos, fin betydelse, seriöst, internationellt och klassiskt. Inte konstigt att Ester är på plats 41 i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar