fredag 21 december 2012

Actionhjältenamn

Jag frågade min man vad han tyckte att jag skulle skriva om och han föreslog direkt: actionhjältenamn! Jag svarade att jag nyligen skrivit om superhjältar men då svarade han att det absolut inte är samma sak. Så, fine, älskling, här kommer ett inlägg om actionhjältar...

Arnold Schwartzeneggers Terminator i Terminator 2 har inget coolt actionnamn men många karaktärer i actionfilmer har fartfylda namn som det kan vara värt att kika lite extra på.


Jag ber om ursäkt för att det blev så mycket text och svårläst, men jag skriver medan barnen sover lunch så det gäller att skriva snabbt och effektivt...


Varsågoda!


Demolition Man: 


John Spartan - Sylvester Stallone  


Simon Phoenix - Wesley Snipes 


Lenina Huxley - Sandra Bullock  


Edgar Friendly - Denis Leary 


Alla hjältar verkar ha bokstaven J gemensamt. Jack/John verkar de heta hela bunten. Jag tror det är för att så många som möjligt ska känna att den här killen är som oss, han är som en vanlig kille. Vanliga killar heter tydligen John eller Jack i USA. Men som i många fall nedan så paras det enkla vardagsnamnet med ett coolt actionhjälte-efternamn! I det här fallet Spartan, vilket självklart ger associationer till krigarstaden Sparta i Antikens Grekland. Vi förstår direkt att det här är en krigare till karaktär.


Det som gör Demolition Man är att nästan alla karaktärer har kreativa och intressanta namn. Här har någon tänkt till lite. Lenina är ett intressant namn som får mig att tänka på Lavinia. Som jag kan se verkar det vara skapat för den här rollen. Det enda negativa är att det klingar lite likt Lenin. Edgar och Phoenix är supercoola namn med olika ursprung som båda känns moderna och bra val idag. Edgar är fornengelskt och betyder lyckosam jägare/lyckosam seger. Phoenix är ett unisexnamn som betyder mörkt röd på Grekiska. Fågel Fenix är en symbol för återfödelse och odödlighet och valdes nyligen av supermodellen Alessandra Ambrosio som mellananmn till hennes baby Noah.



Terminator: 


Kyle Reese - Michael Biehn - Båda namnen är fräscha, moderna och coola val. Reese är unisex och bärs av superstjärnan Reese Witherspoon. Gillar Reese! Kyla är den feminina varianten av Kyle.


Sarah Connor - Linda Hamilton - Hamilton kanske är nya Elliott/William? Överklassefternamn som känns som ett möjligt förnamn för den som vill ha ett mansnamn med patos. Hamilton betyder trälös kulle. Även Connor är ett efternamn som blivit förnamn. Behagligt namn med Irländskt ursprung.


Ginger Ventura - Bess Motta - Vet inte riktigt vem det här är i filmen. Men namnet Ginger Ventura är priceless! Spännande och jazzigt. Ventura baetyder lycka till/god lyckaBess är ett underskattat namn som är mjukt och enkelt. Det är egentligen ett smeknamn för Elizabeth. Andra smeknman är Betsey eller Beth.


Tombraider: 


Lara Croft - Angelina Croft - Lara är ett antikt namn som känns modernt nu. Lara är ett smeknamn på Larissa som betyder citadell på Ryska. Både Lara och Larissa är kreativa och vackra men med styrka och känsla.


Terry Sheridan - Gerald Butler - Sheridan är ett efternamn som i USA blivit mer och mer populärt som unisexalternativ. Sheridan betyder den vildaIrländska (Gaelic).


Manfred Powell - Iain Glen - Manfred är ett Tyskt namn som betyder ungefär fredlig man eller maktskydd. Då Bertil har blivit mainstream och var och varannan söderkis heter Folke är det nog dags för Manfred.



Speed: 


Jack Traven - Keanu Reeves - Låter nästan som John Spartan. Samma känsla - tufft på gränsen till löjligt. Men det funkar.


Howard Payne - Dennis Hopper  - Älskar att skurken heter Pain i efternamn!


Annie Porter - Sandra Bullock - Annie är mjukt och feminint. Brittisk variant på Hebreiska Hannah som betyder grace.  Gillart!



Rambo: 


John Rambo - Sylvester Stallone - Ännu en "hjälte" på J. Men undvik Rambo...



Rocky:


Rocky Balboa - Sylvester Stallone - Ett namn som känns legitimt idag. Rocky är coolt, ovanligt och kaxigt. Seriefiguren Rocky ger namnet lite mer litterär patos. Skådespelarparet Sarah Michelle Gellar och Freddie Prinze döpte sin nyfödda son till Rocky James nyligen.


Adrian Pennino - Talia Shire - Adrian är idag feminint i stavningen Adrianne/Adrianna. Talia måste jag lyfta fram som ett antikt val med poetiska kvaliteter. Talia är Hebreiska och betyder himmelsk dagg.  Älskar Talia! Thalia var en Grekisk musa för komedi och poesi.


Apollo Creed - Carl Weathers - Apollo är en av det Antika Greklands mest kända gudar. Kanske lite tungt namn att bära på Svenska. Men i combon Apollo Creed funkar det väl! Är man sugen på ett gudanamn så är Zeus eller Poseidon bättre val.



Raiders of the Lost Ark:


Indiana Jones - Harrison Ford - Alla små killar (och även vissa tjejer) vill heta Indiana Jones. Coolaste hjälten som ökade söktrycket på Arkeologi-kurserna på Universiteten.


Marion Ravenwood - Karen Allen - Marion och Raven är två fina unisexnamn.


Marcus Brody - Denholm Elliott - Brody är ett manligt, fräscht namn som jag tror kommer öka. Det är modernt och coolt. Marcus är antikt och det här namnen funkar väl tillsammans. Men skådespelarens riktiga namn är ännu bättre; Denholm är en ovanlig juvel som är otroligt intressant! Det är ett Skottiskt platsnamn på en by som ligger i en dal, vilket det betyder.  Elliott som nu är nytt namn på unisexhimlen är fantastiskt. Även det ett efternamn som växlat om till förnamn.



Commando: 


John Matrix - Arnold Schwartzenegger - Ännu en huvudkaraktär som heter John/Jack. Det är efternamnet som gör det här namnet. Det är spännande, tufft och kreativt. Matrix vore ett coolt mellannamn. Det känns unisex - och älskar man sci-fi filmen The Matrix så är det bara att köra. 


Arius - Dan Hedaya - Arius betyder odödlig. Tufft och annorlunda. 


Bennett - Vernon Wells - Här är tre intressanta namn. Bennett/Benet är unisex och ökar i popularitet i USA. Jag tänker alltid på systrarna Bennett från Jane Austens underbara Pride & Prejudice. Jag tycker det är ett underbart vackert namn. Känns tufft, poetiskt och nytt. Ett klassiskt efternamn nu känns helt rätt som förnamn, speciellt tillsammans med ett enkelt efternamn. Vernon är även det ett unisexnamn även om jag tycker det känns mer maskulint. Ett Aristokratiskt namn som åkte på klassresa och blev ett arbetarklassnamn som bärs av den inskränkta styvpappan i Harry Potter. Wells, eller dess längre form Wallace betyder Kelt eller person från Wales. Wells känns spännande och oväntat, och Wallace är ett intressant namn som växer på en. Mycket ovanligt, 44 pojkar/män bär detta namn (och 3 kvinnor!). Ace är ett coolt potentiellt smeknamn. 


Franklin Kirby - James Olson - Namnet Kirby tycker jag är ett läckert unisexnamn som jag hoppas få se mer i framtiden. Den finns tre pojkar/män och två flickor/kvinnor med det här namnet i Sverige idag. Namn som har samma coola känsla är: Remy, Darcy, Darby och Brody



Favoriter:


Kirby


Bennett


Edgar


Phoenix


Lenina


Ginger Ventura


Indiana Jones






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar