onsdag 19 december 2012

Less is more: Tjejnamn


Guldskor... Less is more? :)
Här kommer en favorit i repris, ett inlägg som jag skrev för ett tag sen. Har lagt till några enkla juveler till namn.

Less is more är en klassisker som går att applicera på det mesta, inredning, kläder, smink, smycken och även namn. Ibland vill man inte ha något komplicerat eller pretentiöst... Man vill ha enkelhet, avskalat och rent... Man vill ha:

Malin: enkelt, praktiskt och vackert. Svensk variant på Magdalene/Magdalena. Som är långa ståtliga namn utan att vara överdrivna.

Sandra: Topp tio på 1980-talet. Antikt namn (Cassandra). Betyder profet på grekiska. Exotiskt och vanligt samtidigt. Ej topp hundra.

Camilla: Även detta en 80-tals favvo som är nästan borta. Dags för revival? Ett häftigt, antikt namn med mycket historia, blev populärt efter att Fanny Burneys roman "Camilla" slog igenom på 1700-talets slut i England. Charles hustru, the Duschess of Cornwall bär detta namn. Ej topp hundra.

Kristin/Kristina: Enkelt, traditionellt namn med kunglig flärd. Funkar väl internationellt. Ej topp hundra.

Sofia/Sophie: Visheten funkar alltid. Modernt, klassiskt och internationellt.

Elin: svensk variant på Helen. Elin är sött, feminint och rakt på sak.

Anna: Less is more? (Även Anita, Anne, Annie och Annelie) Är på plats 84 på topp hundra och påväg ut. Men ett bra val om man vill ha ett historiskt, internationellt gångbart namn. Jag föredrar Anne.

Maria: Jesus moder, vanligt men inte överallt längre. Känns fräscht. Även Marie och Marianne är påväg att bli moderna hipster val.

Susanne/Susanna: populärt på 70/80-talen. Bibliskt val som borde vara påväg tillbaka som en återgång nu när alla väljer coolare varianter som Rosanna, Loreen, Lilian och Leanna. Ej topp hundra.

Elisabeth: ett av de vanligaste andra namnen. Men värt att vara första namn också! Inte topp hundra! Kungligt, klassiskt och med en uppsjö olika smeknamn: Elli, Eliza, Beth, Betty, Saba, Lissie.

Sarah/Sara: Detta underbara namn som betyder prinsessa på hebreiska är enkelheten och skönheten själv.

Lena: Enkelt och vackert. Ökar i populäritet i USA då skådespelerskan och författaren Lena Dunham har satt det på kartan. Även smeknamn på Helena, Marlena eller Magdalena.

Linda: var populärt på 80-talet, nu helt borta. Därav unikt. Ej topp hundra.

Louise/Louisa: Kungligt vackert namn som inte är topp 100 idag. Franskt, enkelt och tufft, modernt och klassiskt samtidigt med söta Lou eller Isa som potentiella smeknamn. Ett klockrent val. Hoppades på detta namn åt Kronprinsessparets dotter (efter Kungens styvfarmor Drottning Louise).

Karin: Hårt, bonnigt och kantigt eller tufft och hipster? Ej topp hundra.

Amy: Enkelt, internationellt och gulligt. Ovanligt i Sverige. Endast 1200 kvinnor/flickor bär detta namn.

Beatrice: Vackert namn som konstigt nog inte är topp hundra! Från latinets Beatrix som betyder resande. Enkelt med exotisk flärd utan att vara konstigt. Älskar det här namnet! Bea, Tess och Trillian är möjliga smeknamn.

Leah: en riktig favorit. Vackra Lea, Leah eller Leia är samma namn som är Hebreiskt och Bibliskt. Må betyda trött men jag har även stött på källor som menar att det kommer från ett ord som betyder äng. Enkelt och ovanligt. Endast ca 1200 kvinnor/flickor heter detta. Leya är Hindi och betyder lejon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar