torsdag 20 december 2012

Kunglig glans

Du som vill ha ett kungligt namn men inte vill välja säg Gustaf eller Victoria har fortfarande flera vackra namn att välja mellan. Du kan titta igenom den Svenska kungafamiljens släkträd eller andra kungahus. I det här inlägget kikar jag på de okända namnen i vårt kungahus, de kungliga mellannamnen! Vem visste t e x att Norah var ett Brittiskt kungligt namn? Inte jag. Eller att Kungens mamma Prinsessan Sibylla hade vackra och oväntade Calma som mellannamn?

Kung Gustaf VI Adolf - Oscar Fredrik Wilhelm Olaf 

Prinsessan Margareta (Margaret) - Victoria Charlotte Augusta Norah  

Drottning Louise - Alexandra Marie Irene 

Prinsessan Sibylla (Sibylle) - Calma Maria Alice Bathildis Feodora 

Prins Gustaf Adolf - Oscar Fredrik Arthur Edmund 

Kung Carl XVI Gustaf - Folke Hubertus 

Drottning Silvia - Renate

Kronprinsessan Victoria - Ingrid Alice Désirée

Prinsessan Madeleine - Thérèse Amelie Josephine

Prins Carl Philip - Edmund Bertil 

Prinsessan Estelle - Silvia Ewa Mary


Måste säga att jag älskar Calma och Feodora för att de är så oväntade och spännande namn. Calma lär betyda lugn på Latin och Feodora är en Rysk version av Theodora. Även Sibylla är intressant och om det inte hade varit namnet på en snabbmatskedja så hade det varit fler som använt det. Kanske Lady Sibyl i Downton Abbey kan göra namnet mer populärt. Det ovanliga Bathildis har jag inte hittat vad det betyder. Möjligen är den en fornnodisk variant på Bodil.

Edmund, Folke och Bertil är namn som ökar i popularitet men jag tror Hubertus inte kommer göra det. Så vill du att din son ska ha ett namn som ingen annan har; välj HubertusHubbe är ett gulligt smeknamn.

Prinsessan Estelles namn är vackra men jag måste våga uttrycka en åsikt om att de inte klingar vackert tillsammans. Men här gick förmodligen namnen före poesi. Mary är underbart och ett klassiskt kungligtnamn. Om du tycker Ewa är fint men lite torrt så finns det namn som påminner om Ewa men som känns lite mer moderna: Evie, Ava, Avianna, Keeva, Aviva och Evita.

Madelaines mellannamn är juvliga, speciellt Fransk-klingande Amelie. Det kungliga namn som jag förutsätter att ingen väljer igen är Adolf. Detta namn lär inte en framtida kunglig baby få får vi hoppas. Men eftersom Vikkan och Prins Daniel våga välja nytt med lilla Prinsessan Estelle så lär de göra det även med en framtida son. Även om det verkar vara så att många blivande föräldrar vågar göra mer oväntade val och kreativa val till flickor än pojkar. Bara att gå in och titta på topp 100 i Sverige idag, eller utomlands för den delen. Det är intressant!

Namn som påminner om Estelle - Ester, Esmeralda, Essie, Stella, Isti, Isa.

Namn som påminner om Victoria - Aurelia, Cornelia, Vittoria, Tory, Magnolia, Valeria, Tori.

Namn som påminner om Madeleine - Adeline, Magdalena, Marlena, Melina, Lena, Elaine.

Namn som påminner om Edmund - Edward, Edvar, Helmut, Edgar, Elmer.

Namn som påminner om Gustaf - Gustavo, Gus, Tabo, Gaspar, Casper.

Namn som påminner om Daniel - David, Danny, Danko, Dan, Gabriel, Gavriel, Riel.

2 kommentarer:

  1. Calma lär vara efter en äldre släkting, Caroline Mathilde (eller dylikt), som kallades just Calma.

    Hubertus kanske inte kommer, men jag såg faktiskt en födelsenotis för en Hubert nyligen.

    Kul med en namnblogg förresten, jag är en stor namnnörd som också bloggar om detta (se länk). ;)

    SvaraRadera
  2. Trevligt med feedback från en fellow-namnnörd! Måste kolla in din blog genast!

    Ja, morfar/farfars och liknande namn är alltid i rullning och kanske vi får träffa små Huberts i en framtid nära oss! Jag träffade en liten Bernard här om dagen i parken med barnen. Det namnet hade nog varit otänkbart bara för några år sen. Men jag gillar det!

    Tack för din kommentar!

    SvaraRadera