lördag 18 januari 2014

Världens populäraste namn

Imorse läste jag en intressant artikel om namn i språktidningen med samma namn. Det är en artikel om förnamn där det går att läsa att Emily är det populäraste namnet i den engelskspråkiga världen. Namnet är nämligen med på tio i topp-listan i USA, Kanada, Irland, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

Artikeln tar också upp namnen Olivia, William och Ethan som de nya mega-namnen som tusentals föräldrar över världen nu väljer. Trenderna i länderna påverkar varandra och många av länderna har nästintill identiska namnlistor. Ethan har inte nått Sverige, men både Oliva och William är superpoppis även här (William som nr 1 på killarnas lista, Olivia nr 16 och Oliver på nr 9).

Även om Emily är ett superfint namn på alla sätt (även om det inte är lika populärt i Sverige) så är det ju hur tråkigt som helst att namnmångfalden blir mindre även i ett globalt perspektiv.

Emily (även Emilia) är en femininform av Latinets Emilius som i grunden är ett Romerskt släktnamn som ska betyda ungefär den ivrige / den rivaliserande.

Namnpoesi känner sig stärkt i sitt uppdrag för att inspirera och problematisera namnvalen. Våga vägra topp tio kanske är Namnpoesis nya slogan. MEN en av Namnpoesis viktigaste principer är att namnval ska vara glädjande, spirande och kärleksfulla. Inte negativt och tabu-lagt. Så Namnpoesi tänker inte bjuda på några pekpinnar.

Ditt barns namn ska eka i ditt hjärta. Och råkar det vara Emily så ska du välja det även om du väljer ett av världens mest populära namn just nu! MEN Namnpoesi kommer ändå att ge dig glada alternativ som kan vara värda att tänka till över.

Om du älskar Emily/Emilia så kanske du istället kan tänka dig:

Alyssa
Amelia
Amelié 
Amy
Elissa 
Elyssa
Emmeline
Emmy
Elodie
Laila 
Lila 
Lilja 
Lissa 
Milla / Mila 
Miley 

En reviderad ny slogan kanske istället blir VÅGA INSPIRERAS BORTOM TOPP TIO…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar