tisdag 23 december 2014

Juliga namn

Dags för lite härliga juliga, december namn. Här kommer mina favoriter (och ja, det är en lååång lista!). Jag vill dessutom uppmana alla att ta del av kampanjen för en vit jul för alla barn: http://vitjul.se  Både jag och min man tar en vit jul eftersom vi är småbarnsföräldrar men också för att uppmärksamma samhälles alkoholberoende. Jag hoppas fler tar del av informationen kring kampanjen och reflekterar över budskapet.

God Jul alla namnpoeter där ute!

Amaryllis - betyder att gnistra från grekiskan. Magiskt och speciellt. Härligt och oväntat blomnamn! 

Angelo - underbart namn som är just Latin för ängel. Ovanligt och vackert. Adele döpte sin son till detta namn. 

Angelica - den änglalika! Underbart och ovanligt namn som inte är på topp 100 i Sverige.  

Bianca - Detta vintriga namn som är den Italienska versionen av Blanche och betyder just vit är ett härligt och behagligt val. Endast 2335 flickor/kvinnor heter detta så det är dessutom ännu ovanligt. 

Celeste - Betyder Himmel på Latin. Underbart vackert namn som är mycket ovanligt. Endast 261 flickor/kvinnor heter det i dag, och 2 pojkar/män. Ett namn som förtjänar fler bärare. 

Claire - Detta ljusa och klara namn är den ovanliga varianten av Clara/Klara som ändå känns igenkännbart och användbart. Claire är internationellt, lätt och glatt. 


Clementine - fruktigt och glatt. Ett av mina favoriter! 

Dorotea - Betyder Guds gåva och är ett riktigt passande julnamn. Det är pampigt och glatt samt rikt på historia. Det är ett helgonnamn och finns i otaliga internationella versioner: Dorte, Dorothy, Dora, Dorika. Tea eller Doris är gulliga smeknamn. Theodora är ett alternativ med samma betydelse.


Eira - betyder snö på Welsh. 

Eirwen - betyder vit snö på Welsh. Vackert och lite alviskt. 

Emmanuelle - Detta underbara och Bibliska namn betyder ungefär Gud är med oss (från Hebreiskan). Det är ett ovanligt namn i Sverige idag men mer vanligt i den Fransktalande-världen. Ett bra alternativ tilll överpopulära Emma. Potentiella smeknamn är Emma, Emme, Noa, Ella. Eftersom det är så långt sticker det ut och känns tufft trots sin mjuka framtoning! 

Gloria - Ett av mina favoritnamn. Gloria känns himmelskt och passande nu så här i vintermörkret. 


Idril - betyder brilliant gnistrande på Sindarin som var ett av Tolkiens skapade alvspråk. 

Jesus - Kanske inte direkt vanligt i Sverige men ett mycket vanligt namn runt om i världen på både flickor och pojkar. 

Nejlika -En av de finaste (och mest ovanliga) kryddnamnen som är som gjort för en decemberflicka! En av min dotters favoritkaraktärer heter Nejlika och jag kan verkligen rekommendera böckerna om henne! De är skrivna av Hanna Zetterberg Stuwe som spelade Ronja Rövardotter i den kända filmen från 80-talet. Nejlika heter endast 4 flickor/kvinnor i Sverige idag. Hoppas det ökar! 

Noelle - Detta julnamn som är den Engelska varianten av Noëlle kommer från Noël (Noel) som betyder jul på Franska. Klassiskt och vackert med rik historia. Noelia, Noella och Noelene är fina varianter. 

Snöa - Ovanligt, poetiskt och gnistrande! 

Stella - Detta stjärnklara namn som betyder just stjärna på Latin är på plats 20 i Sverige idag och har kommit starkt de senaste åren. 5282 flickor/kvinnor heter det i Sverige idag. Det är ett underbart namn. Internationellt, vackert, lite lagom tufft och litterärt. Ett namn som har allt! Det är populärt i många länder och topp hundra i USA, Canada, Australien, Frankrike och Norge. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar