måndag 6 juli 2015

Sci-fi namn

Här kommer ett inlägg som är både boktips och namntips! 

Har precis läst ut boken Red Rising av Pierce Brown. Det är en cool, sci-fi dystopi á la Hunger Games med klasskrig och romersk mytologiska undertoner. Lite för mycket våld för min del men väl värd sommarlovs-läsning. Det är en serie och nästa bok heter Golden Son. Spännande.

Boken var full av coola namn och jag vill dela med mig av de bästa:

Augustus - Ett klassiskt vackert namn som betyder kraftfull, stark från latin. Det användes som en titel när Octavian blev kejsare efter att Caesar mördats. Starkt och poetiskt namn som känns modernt; en av huvudrollerna från de Fault in our Stars av John Green bär detta vackra namn men han kallas Gus - ett coolt smeknamn som gör namnet ännu mer användbart.

Cassius - Ett klassiskt namn som är fantastiskt vackert. Poetiskt och modernt. Det är ett antikt namn som funkar även 2015. Det är ett romerskt familjenamn som kan betyda fåfäng/tom eller kanel. Cassia är den feminina versionen. Båda namnen är favoriter och Namnpoesi hoppas fler hittar till dessa vackra namnjuveler.

Darrow - huvudrollen i boken. Coola Darrow med hjärtat full med kärlek, samvete och känsla är ett nytt, fräsch namn precis som Katniss i Hunger Games. Darrow är en fin pojke som likt Katniss tvingas in i omständigheter som prövar honom på alla sätt. Darrow känns modernt och lättsamt och kopplingen till Arrow ger det en stark känsla. Darrow ska eventuellt vara ett Skottiskt efternamn som kan betyda ek alternativt eller Dubdharachs son. Vilken som är Darrow ett namn som är här för att stanna. Kallas även Reaper i böckerna men det rekommenderar jag inte som namn...

Dio - ett annorlunda unisexnamn med både hårdrocks-koppling och koppling till namnet för Gud - Dios. Kort och enkelt.

Eo - kort, coolt namn som kan komma från det grekiska namnet Io. Io är namnet på en av Jupiters månar och en prinsessa i grekiskt mytologi. Coolt och annorlunda.

Octavia - Ett riktigt pampigt och kraftfullt namn med historiska anor. Octavia betyder den 8:e och gavs ibland till det åttonde barnet. En känd namne är Octavia som var Mark Anthonys hustru och Kejsar Augustus syster. Ett klassiskt namn som står ut.

Quinn - coolt unisexnamn!

Virginia - kallas även Mustang i böckerna vilket är lite för djurisk kanske för att användas som tilltalsnamn. Virginia är klassiskt och traditionellt namn som betyder oskuldsfull/oskuld. Namnet är vackert och harmoniskt. Lite lagom pampigt sådär. Känd namne är Virginia Woolf, en av världens främsta författare.Har du läst Red Rising? Vilket namn är ditt favoritnamn? 2 kommentarer:

  1. Jag har inte läst böckerna, men jag älskar Octavia och Octaviana. Octavius är också vackert!

    SvaraRadera
  2. Octaviana var en cool variant! Tack för tipset och tack för kommentaren!

    SvaraRadera