onsdag 11 maj 2016

Vackra killnamn - Favorit i repris.

Här kommer ett favorit-i-repris inlägg om vackra killnamn!

Det är många som tycker att vackra killnamn är svårare att hitta än vackra tjejnamn. Killnamn ska ofta vara förknippade med styrka, vara korta och koncisa och enkla. Jag tycker att även killar kan få bära långa vackra namn. Dagens tema är inte bara vackra namn för pojkar, utan även internationella namn med rötter i Latinamerika, Mellanöstern och Afrika.

Det är dags för vackra killnamn! 

Adino - Betyder utsmyckning på hebreiska. Otroligt vackert namn med poetisk klang.


Amos - Detta Bibliska namn betyder buren av Gud på Hebreiska. 

Aldric - är forntyskt och mycket gammalt. Betyder äldre hövding

Alejandro - Ett latinskt namn som är en variant på Alexander. Lite mjukare i kanterna. Betyder försvarare eller krigare.

Amadi - Betyder fri man på det afrikanska språket Igbo. Vackert och poetiskt och starkt.

Ayo - Betyder glädje på det afrikanska språket Yoruba. Kort och vackert. Är ett unisexnamn.

Bodhi - från Sanskrit och betyder uppvaknande


Birger -  Det är ett gammat fornnordiskt namn som betyder den som hjälper/beskyddaren.

Caspian - Form av Casper som verkligen är underbart. Skapades av författaren C.S Lewis för en av karaktärerna hans Narnia-böcker.

Cosmo - Kommer från Kosmos, som betyder universum. Den feminina versionen Cosima är på frammarsch och kanske även detta vackra namn.

Devon - Detta är namnet på ett landskap i Storbritannien som fick sitt namn av en keltisk stam. Coolt och vackert namn som är lite förbisett i den anglikanska världen.

Earnest - I Oscar Wildes pjäs The Importance of being Earnest är det faktiskt namnet Earnest som har en huvudroll. Den här pjäsen är en av mina favoriter, och likt en av karaktärerna är jag fascinerad vid namnet.

Egon - Ett Tyskt namn som känns enkelt och trevligt trots sin adliga historia. Betyder eventuellt svärdets vän (från Egwin). 

Emmanuel - Betyder Gud är med oss på hebreiska. Kan även stavas Immanuel.

Ètienne - Franskt namn som är coolt i all sin mjukhet. Det är en variant på Stephen som har Grekiska rötter och betyder krona/krans.

Isandro - Spanskt namn med grekiska rötter som betyder den som släpper fri eller frihet.  Isse eller Sandro funkar som smeknamn.

Kieran - är Gaeliska. Betyder mörk/svart. Namn som bär sig själv och står på egna ben. Känns ädelt och speciellt. Kiera är den feminina versionen. 

Jaden - Betyder Gud har hört på hebreiska (Jadon). Will Smith valde detta namn till sin son. I USA är det ett unisexnamn numera.


Jarl - oväntat och spännande. Var en titel förr i tiden i norden. I stil med furste och betyder hövding. Kan idag användas som namn (titlar är annars förbjudna som barnnamn i Sverige). 

Lawrence / Laurence - Detta Latinska maffiga namn kanske verkar svårt att använda på Svenska, men jag har en vän som bär detta coola namn och det funkar hur bra som helst. Båda stavningarna är vackra. Namnet betyder från Laurentium som var en stad i Antikens Rom. 

Lucian - Kommer från Latinets ord för ljus. 

River - Betyder flod på engelska. 

Salvador - Konstnären Dalís förnamn. Från Latinets namn för frälsare. Ett magnifikt namn som kan göras enklare med smeknamnen Tore, Tor eller Alve.

Sander, Zander eller Xander - tre ytterligare versioner på Alexander som är ovanliga och vackra.

Tariq - en annan stavning av Tarek som betyder den som knackar på dörren på arabiska. 

Wilhelm - den tyska varianten av William som betyder ungefär känd försvarare. Lite tuffare än William och mer ovanligt nu när William är nr 1 i Sverige.


2 kommentarer:

  1. Hej! Vilken underbar blogg du har! Och vilken tur att jag snubblade över den :) jag väntar min första, en pojke, och kommer inte alls överens med fadern om ett namn ;) han är chilenare så det vore roligt med något som funkar på både svenska och spanska. Jag gillar inte de klassiska "sluta på o-namnen" som Orlando, Teo, Leo osv.. Har du några förslag kanske? Ska lusläsa din blogg för inspiration! Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för dina snälla ord! Absolut! Spansk-svenska inspirationsnamn kommer snart! Tack för din kommentar! Och stort lycka till!

    SvaraRadera