lördag 9 juli 2016

Namnfunderingar

Hej i julivärmen! Semester ger mig en chans att lägga lite tid på bloggen och fundera vidare över namn.

Många jag stöter på via bloggen eller i mitt "vanliga" liv säger att de söker vanliga ovanliga namn. Det är intressant! Vad är egentligen ett "normalt" namn jämfört med ett onormalt namn? Vad är då ett vanligt ovanligt namn?

Förmodligen är ett vanligt ovanligt namn ett namn som inte bärs av tiotusentals andra men ändå passar in i en viss kulturell eller samhällelig norm eller kontext. Detta är spännande. För  vad innebär det? Hur förändras detta över tid? Hur kommer vi se på namn i framtiden? Vad kan vi lära oss om namntrender genom att titta bakåt? 

Vilka påverkas vi av i våra tankar gällande vad det "normala" är och hur förändras namn-normer? Jag tycker mig se att populärkulturen i form av filmer, böcker och musik och kändisars namnval ger starka namnvågor. Ett exempel är mängden killnamn som blivit unisex/tjejnamn i USA på kort tid efter att kändisar gett sina döttrar maskulina namn som James, Rey, Shiloh, Wyatt, Maxwell och Owen. Hur kommer det att påverka könsuppdelningen mellan namnen i framtiden? Kommer traditionella tjejnamn användas till pojkar? Om inte, varför inte? Många frågor, inte alltid så många svar... Namn är komplicerade saker!

“What's your name,' Coraline asked the cat. 'Look, I'm Coraline. Okay?'
'Cats don't have names,' it said.
'No?' said Coraline.
'No,' said the cat. 'Now you people have names. That's because you don't know who you are. We know who we are, so we don't need names.” 
― Neil GaimanCoraline

Det är detta som är så spännande med namn! Det är inte bara våra identitet och vår första definition av vem "vi är" utan även en signal till andra om min familj, min bakgrund, mina föräldrars aspirationer och hopp eller religiös, kulturell eller nationell identitet.

Namn är fascinerande och fortsätter att vara intressant efter snart 6 års bloggande just för att de är så mångfacetterade och att det går att vrida och vända på namn utifrån så många olika variabler.

I höst har denna blog existerat i nästan 6 år och det är fortfarande lika roligt att fundera över namn, namntrender, namnbetydelser och namn-normer. 

Hoppas ni har roligt när ni läser!

Sola lugnt!

Varma hälsningar
/Natalie - Namnpoeten här på Namnpoesi 2 kommentarer:

 1. Hej! Vilken underbar blogg du har!! :)
  Jag skulle uppskatta lite hjälp med pojknamn till min son som kommer till världen om 2mån. Namnet måste fungera i Portugal, Italien och Sverige.
  Mvh
  Jenny /lillabruden

  SvaraRadera
 2. Självklart! Ett inlägg kommer!

  SvaraRadera