söndag 1 oktober 2017

Nya Star Trek

Netflix har producerat en ny Star Trek med nya karaktärer och ny spännande rymdresande, episk handling: Star Trek Discovery.

Såg de två första avsnitten i veckan och kan verkligen rekommendera serien. Mycket klingon-fokus vilket är fantastiskt. Huvudpersonen är coola Commander Michael Burnham som spelas av Sonequa Martin-Green

Michael är alltså namnet på den kvinnliga protagonisten. Tjejer med traditionella killnamn-treden går starkt i USA. Jag och min man hade en diskussion om varför vi inte ser en liknande trend för killar. Små baby-pojkar som heter Hillary eller Judith. Varför vill föräldrar gärna ge sina döttrar traditionellt manliga namn men inte sina söner feminina? Är det en diskussion om namn och makt eller namn och kultur eller både och? Vill de göra sina döttrar starkare genom dessa namn eller handlar det om något annat?

Det är anmärkningsvärt att Michael nu är påväg att bli ett tjejnamn precis som James (Jaymes) har varit i flera år. Detta säger något om vår tid och vår syn på kön/genus och social status. Är framtiden unisex? Hur ser det ut i resten av världen - är det ett Amerikanskt fenomen?

Väl värt att fundera över. Önskar er en härlig höst och kommentera gärna om ni behöver namninspiration!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar