söndag 31 december 2017

Nytt år...


Hur kan man sammanfatta ett år? Det är svårt och leder lätt till melankoli eftersom 2018 är snart här och det är dags att tacka av 2017.

Manliga namn till flickor är en trend som fortsätter iallafall i USA; Michael, James, Teddy, Frankie, August, Elliot. 

I Sverige ser vi traditionella, gammaldags-namn fortsätter att öka långsamt; Signe, Allan, Selma, Fred, Hjalmar, Folke, Hedda, Hilda. 

Vi ser också statistik på att M-namnen kommer starkt i Sverige: Milo, Mio, Milian, Malte, Melker, Milton, Maja, Moa, Meja, Molly och My. 

Månadsnamnen kommer också starkt: August, Juni, Juli, Maj. Vi får nog vänta länge på en liten Mars däremot. 

En spaning utan belägg är att färre vågar välja namn utanför topp hundra i Sverige... det känns som det traditionella kommer starkt. Vi får väl se om Star Wars, Guardians of the Galaxy eller nya A Wrinke in Time eller andra kultur-blockbusters kan skapa nya namn-vågor och förändrar läget under 2018 men det är svårt att sia om. 

- Luna är numera ett vanligt go-to val som klättrar på popularitetslistor runt om i världen. Namnet är på plats 69 i Sverige nu och ökar nog mer under nästa år. J.K Rowling gjorde detta namn till ett vardagsnamn med sin underbara karaktär Luna Lovegood i Harry Potter-böckerna. 

- Rumi valde Beyoncé och Jay-Z till sin tvillingdotter. Detta ovanliga namn har rötter i både japanskan där det betyder skönhet/flöde/Lapis Lazuli samt i persiskan/arabiskan via poeten och filosofen Rumi som levde och verkade under 1200-talet. 

- B-namnen. B är en bokstav som ökar i popularitet. Ben, Benedict, Bo, Bill, Birger, Bonnie, Bim... alla är namn på frammarsch. Betty ökar långsamt i Sverige och klingar in i både engelska smeknamns-trenden och äldrenamns-revanchen som vi ser både i Sverige och på andra delar av jorden. Kanske kommer Dolly, Polly, Holly och andra peppiga Amerikanska-namn att följa... 

- Unisexnamnen... Lo är det unisex-namn som ökar mest i Sverige. Det ligger på plats 90 nu för tjejer och utanför topp 100 för pojkar men ökar. Det är också vanligt som del av dubbelnamn-kombos. Sam ett även det ett unisex-namn på frammarsch. På plats 53 för pojkar men ökar snabbt bland flickor. 

Det nya året ger ofta ny inspiration att skapa nytt... Du som vill ha ett babynamn som betyder nytt eller ny har flera alternativ att välja på:

Arata - Namnet betyder ny och fräsch på Japanska. 

Navin - spännande och glatt. Poetiskt. 

Neo - Namn som ökar i popularitet. Enkelt och vackert. Ett fint alternativ till Leo

Neville - Ett efternamn som betyder den nya staden

Newton - Tufft och internationellt.  Kanske nya Melwin?

Xavier (Xavi) - Internationellt, coolt och kaxigt. 

Dagny - läckert vintagenamn som känns modernt och intressant. 

Nova - Universellt namn med vacker känsla. 


Signe (Signy) - retronamn med klassisk känsla. Enkelt, sympatiskt och vackert. En riktig hit! 

Gott nytt år önskar Namnpoesi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar