söndag 27 mars 2011

Namntrend - en fundering

En trend som växer i stryka i Sverige är att tjejer heter killnamn, eller kallas för smeknamn som traditionellt varit "killiga". Vilket inte verkar innebära att vi i är på väg in i ett genuslöst namngivande eftersom pojkar inte kallas för tjejnamn. Det verkar otänkbart vilket i sig är mycket intressant.

En liten hon eller han? Kanske bäst att kalla den hen?!
I Stockholm är Charlie ett populärt tjejnamn och jag har på sista tiden träffat många tjejer som heter eller kallas Elliot. Dessutom finns det nästan 500 tjejer som heter Love. Detta är namn som inte är unisex namn utan traditionella killnamn som nu ges till tjejer. Kanske är det bara en namn-blip eller så kommer det bli allt vanligare. I USA heter så pass många tjejer Dylan, Rowan, Riley, Quinn och Hayden att de nu snarare ses som unisex namn.

Om man ska spana framåt så verkar det ändå omöjligt att se om genusmedvetenheten och jämställhetskampen leder till att tjejer och killar får mer liknande namn eller tvärtomm mer olika namn. Finns det en framtid där namn är helt "okönade"? Det är svårt att sia om.

Från mitt perspektiv så måste jag säga att jag tycker att t e x Jasper, Rio, Noah, Alex, Lou, Lo, Adrian, Jaden, Cameron, Kim eller Julian passar lika bra på en kille som tjej.

Så varför inte tänka utanför könsbarriärerna? Vi får se om vi går mot en unisexnamnvärld eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar