tisdag 12 april 2011

De bästa filmnamnen

En av de rikaste källorna till namninspiration är såklart filmens förtrollande värld. Min egen dotter är döpt efter en filmprinsessa (fast det var inte den främsta anledningen till hennes namn, utan tiden på dagen då hon föddes). Så varför inte se om dina favoritfilmer för namnidéer?

Några favoritfilmer och favoritnamn:

Amelie - ett av de vackraste namnen från en av de bästa filmerna Amelié från Montemarte. Ett starkt A-namn som är kreativt och klassiskt, internationellt och gångbart. En hit på alla sätt.

Rose - Jag gick i nian när Titanic sjönk på vita duken och mitt tonårshjärta sjöng med i My heart will go on. Rose kommer förevigt vara förknippad med den vackra Kate Winslet. Underbart blom-namn som slår Lily med längder.

Juliet - Shakespeare visste det, vi vet det nu: Juliet är solen och stjärnorna. I moderna Juliet+Romeo slog det gnistor om skådespelarna. En av mina absoluta favoriter! Underbart namn, våga det istället för Julia.

Lucy - Lucy Eleanor Moderatz spelad av Sandra Bullock startade Lucy-hysterin i USA. Precis som filmen är Lucy ett glatt, gnistrande namn som får mig att bli glad. Lucy betyder just ljus.

Darcy - Ett numera unisex namn som i boken Pride & Prejudice från 1813 bärs av den mest stolta karl man kan tänka sig. I serien spelas Darcy, som egentligen är ett efternamn, av Colin Firth. Jane Austens mästerverk har många fantastiska namn t e x Jane, Elizabeth, Lydia, Georgiana.

Evy - Hjältinnan i V för Vendetta är stark, uthållig och modig. Är populärt i Storbritannien. Från Eva som betyder leva eller att andas på hebreiska.

Scarlett - Det här namnet från den underbara filmen Gone with the Wind är en anledning för mig att vilja bo i ett engelsktalande land. Det är nämligen mycket svåruttalat på svenska. På engelska däremot är det poetiskt, magiskt och feminint.

Jag vill också passa på att rekommendera sci-fi serier för de föräldrar som vill krydda sitt barns namn med lite sjärnstoft:

Firefly

Inara (påhittat namn) Supervackert och unikt.

Farscape

Aeryn version av Erin som betyder Irland. Vackert och kreativt.

Chiana (påhittat namn). Gulligt namn som påminner om Chiara.

Stargate Atlantis

Teyla (påhittat namn). Så snyggt! Karaktären är en riktig krigare men namnet är mjukt och starkt samtidigt. Faktiskt ett namn som blir mer och mer vanligt.

Ronon (påhittat namn). Ett tufft namn till en tuff karaktär.
                        

Lycka till i namndjungeln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar