lördag 2 april 2011

Namntrender - Kändisar

Det finns få människor som har sådan informell makt som kändisar när det gäller namntrender. Egentligen är det inte så konstigt. När man väntar barn letar man ofta namn, och när vissa kändisar figurerar i media påverkas vi. Därför väljer människor ofta namn som man tror är unika men som det senare visar sig att många andra samtidigt väljer eftersom man varit ansatt av samma nyheter, filmer och böcker under graviditeten.

När Brad Pitt och Angelina Jolie valde Shiloh som namn på sin dotter blev detta bortglömda, hebreiska  namn superpopulärt i USA. Trots att det egentligen var ett mans namn och betyder han som kommer att sändas.  Nicole Riche skapade en ny trend när hon döpte sin dotter till Harlow som egentligen är ett efternamn. När David Beckham och Victoria Posh-spice valde Bronx gjorde det att platsnamn blev inne igen. Jessica Alba gjorde virtue namn (de namn som är förknippade med olika dygder t e x hopp, tro, ära) populära när dottern gav namnet Honor.

En liten jordgubbe kanske? Fruktnamn har inte blivit en hit. Fotto Mamma 1001
Vissa namn verkar extra populära i Hollywood, ett tag döptes alla pojkar till Max (Charlie Sheen, Cynthia Nixon, Christina Aguilera, Jennifer Lopez, Lance Armstrong). Gwyneth Paltrow och hennes Chris Martin skapade en anti-trend med sin dotter Apple. Fruktnamn har inte slagit igenom. Jag tycker att det är ganska gulligt ändå. Deras andra val Moses skapade inte heller någon trend med religiösa namnval. Heidi Klums dotter Lou har gjort detta namn populärt i USA och ett mer och mer vanligt i Sverige. Ett schysst, okomplicerat val som funkar som unisex namn.

Det är kul att kändisar skapar ny virvelvindar och lyfter fram nya namn. Jag älskar Harlow! Precis som litteratur, filmer, mode och konst påverkar oss är de en del i den mediala våg som medvetet och omedvetet påverkar våra namnpreferenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar