söndag 18 november 2012

"I'm a woman, Mary. I can be as contrary as I choose."

Bild från Skansen... Men väldigt mycket Downton-känsla!
Som många andra är jag helt över huvudet förälskad i serien Downton Abbey. Den påkostade Brittiska serien är spännande, politisk och beroendeframkallande. Den är välskriven nästan in i absurdum; dialogen, historierna, intrigerna... Perfektion. Namnen på karaktärerna är noga utvalda för att ge en känsla av autenticitet och historia och det märks! Ibland känns det som en dokumentär. SÅ bra är den!

Citatet i titeln på inlägget sägs av Lady Violet som spelas av fantastiska Dame Maggie Smith. Det finns massor av hemsidor på internet som hyllar hennes underbara onliners! Tacka Gud för att äldre damer fortfarande får ta plats i TV.

Storbritanniens klassamhälle under början av 1900-talets början lämnar ingen oberörd. Längtar efter varje nytt avsnitt... Just nu visar SVT säsong 3. Hoppas det blir en säsong 4! Min favoritkaraktär är Lady Mary, Lady Violet och Lady Cora samt fantastiska Mrs Patmore. Av herrarna är det lite småonda och komplexa Thomas Barrow som står ut. Det som är så bra med serien är att man får en känsla av att karaktärerna växer och förändras. Det finns ingen helt god eller helt ond.

För dig som inspireras av serien och vill ha ett klassiskt namn med anor och patos eller ett hipster-bonnigt namn här är listan att botanisera i!

Upstairs

Lady Cora Crawley, Countess of Grantham
Robert Crawley, Earl of Grantham
Lady Edith
Lady Mary
Lady Sybil Branson

Violet Crawley, Countess of Grantham 
Matthew Crawley
Mrs Isobel Crawley
Lady Rosamund Painswick
Tom Branson

Lavinia Swire
Hon. Evelyn Napier /(en man, Evelyn var ett överklass mansnamn i Storbritannien).
Sir Richard Carlisle 

Downstairs

Charles Carson
Mrs Elsie Hughes
Mrs Beryl Patmore
Daisy
Alfred
Miss O'Brien (Sarah)
Thomas Barrow
Mr John Bates
Mrs Anna Bates
William Mason
Gwen Dawson
Ethel Parks
Joseph Molesely

Cora, Lavinia och Rosamund är fantastiska namn. Isobel är vackrare och mindre populärt än IsabellaBeryl är en oväntad juvel (bokstavligen) och Gwen är modernt och användbart. Killnamnen står inte ut på samma sätt, förutom feminina Evelyn och Alfred som är ett namn som jag tror är på väg tillbaka.

Vilket är ditt favorit Downton-namn?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar