lördag 15 december 2012

Julpyssel

Julpyssel är det bästa jag vet. Här är våra nypysslade tomtar! Vi hade inget bra material hemma så vi använde toarullar, kaffefilter och muffinsformar och tomtar blev det! Min dotters är till vänster och min till höger

För den seriöst julgalne så kanske ett tomte namn kan vara nått för den lille? Jag har tittat lite på vad jultomten kallas världen runt.

Vad tror du om:

Noel - Belgien, Frankrike, Brasilien

Mikulas - Ungern

Mikolaj - Polen

Ded Moroz (Morfar Frost) - Ryssland

Babbo Natale - Italien

Santa Claus - USA

Många historiker menar att Jultomtens ursprung kommer från den nordiska Guden Odin/Oden och hans roll i den vinterfest man firade i december, Yule (eller jól) vars traditioner senare införlivades i det kristna julfirandet. Isåfall är ju Odin/Oden ett tänkbart julnamn eller kanske Yule som mellannamn?

Odin/Oden är beskriven som en gammal man, men långt skägg och vitt hår. Kanske fick Jultomten sitt utseende från denna fornnordiska Gud. I Den Poetiska Eddan (skriven ungefär runt 1200-talet) finns Yule-firande beskrivet och många av dess viktiga element är självklara i modernt julfirande: sång, mat, dans, julbock, julträd m.f. Mycket intressant! Jag läste delar av Eddan i mellanstadiet, som alla barn får, men kanske det vore nått att önska sig i julklapp. Inte på fornisländska dock...

Appropå den poetiska Eddan så är faktiskt namnet Edda ett intressant namn. Edda är ett fornnordiskt namn som betyder urmoder. Det är vackert, tufft men mjukt, ovanligt (endast 225 flickor/kvinnor i Sverige idag) och passar in i den namnvåg med Hedda, Alva, Vilda och Elsa som svept över Sverige. Så Edda är ett riktigt trevligt namn att lägga på minnet!

 Håll i hatten i den kommande snöstormen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar