måndag 17 december 2012

Fornnordiska namn

Den här bilden får mig att tänka på dun... Idun...
Mitt förra inlägg där jag skrev om namnet Edda fick mig att tänka på den fornnordiska mytologin. Det är en historisk namnskatt med lika vackra mytologiska namn som den Grekiska eller Romerska mytologin. Många namn som vi använder idag har sina rötter i fornnordiska namn eller betydelser. Därför kan det vara värt att läsa på om fornnordiska namn och mytologiska namn i jakt på det perfekta namnet. Här kommer ett urval:

Odin/Oden - himlen och krigets Gud. Den högsta Guden som välkomnade krigare in i Valhall. Red Sleipner, den magiska åttabenta hästen. Har rötter i ordet för rasande. Inte lika populärt som Thor men ökar i popularitet speciellt med stavningen Odin. Tufft och manligt. Lider precis som Thor av att nästan vara för tufft.

Thor/Tor- åskguden och son till Odin. Nästan 6500 tusen heter idag Tor/Thor i Sverige och det blir vanligare. Under forntiden fick man inte ge pojkar namnet Tor utan bara som sammansatt namn: Torbjörn, Torleif, Torulf etc. Sen storfilmen Thor om superhjälten som är med i The Avengers med samma namn slog igenom för några år sen har det blivit populärt i USA. Namn som känns starkt, manligt och tufft på gränsen till att vara för tufft.

Frej- Fruktbarhetensgud och tvilling med Freja. Även fredensgud. Avbildas ofta med en stor galt och ett mäktigt svärd. Är ett underskattat namn. Det är vackert, stilrent och intressant.

Dag - Dagen och ljusets Gud som red sin vita hingst, Skinfaxe, över himlen varje dag, så att manen lyste upp himmelen. Föds av Nattens Gudinna; Natt. Jag gillar Dag. Det är ett enkelt, poetiskt och vackert mansnamn som även finns som flicknamn i form av Daga eller Dagmar (som jag älskar av oförklarliga anledningar men aldrig skulle kunna använda).

Thule - Är namnet på den nordligaste platsen som Antikens Greker och Romarna kunde tänka sig. De använde då Ultima Thule som benämning på denna nordvästliga plats av snö och is som vissa historiker  nu menar refererar till Norge. Ultima Thule är ett namn på en kontroversiell musikgrupp inom vikingarock, ett begrepp inom Marxismen, en stad på Grönland och även ett namn men ett ovanligt sådant. Det finns 39 pojkar/män som heter Thule och 1 flicka/kvinna. I mina öron ringer Thule lite illa eftersom det användes som slagord av nazister på min grundskola när jag var ung. Men en bekant till mig döpte nyligen sin lilla son till Thule.

Freja/Freya - Fruktbarhetsgudinna, färdades enligt mytologin i en vagn dragen av katter och hon härskade över växtlighet, krig och död. Kallades också för Vanadis. Starkt och kraftfullt namn med poetisk twist. Mjukare utan y:et.

Natt - Nattens Gudinna. Mystiskt och spännande namn. Om Liv kan stå på egna ben kan även Natt det!

Alfhild - Mytologisk Kungdotter. Alf är ett äldre namn för alv och Hild var en Stridsguddina i mytologin och en av Valkyrierna. Hild betyder strid/kamp. De övriga valkyrierna var: Brynhild, Gunndul, Gun, Mist, Rist, Härfjätter, Rota, Skögul, Syn och Trud. Kanske kan Valkyria vara ett mellannamn med riktigt mycket rock&roll känsla? Men jag skulle nog inte välja det som förnamn...

Siv - Betyder släktskap så vitt jag kan hitta. Mycket gammalt namn som används än idag. Eftersom farmor/farfar/mormor/morfarsnamn är en namnvåg på framarsch kan vi nog få se fler små Siv i framtiden. Gulligt, enkelt och ekar snarare tufft än tant i 2000-talet. Kanske nya Liv eller Leah.

Saga - en asynja (gudinna) och namnet betyder den som ser. Mycket populärt idag som känns modernt trots att det är så gammalt.

Idun - Gudinna som associerades med äpplen och ungdomlighet. Ovanligt och vackert namn. Det är det namnet vid sidan om Freja och Saga som är mest användbart idag. Idun är gulligt och feminint med lite cool, naturlig edge. Idun är ett riktigt intressant namn. Kan komma från Unna som betyder älska men de flesta tror att namnet har sitt ursprung i betydelsen förnya naturen.

Jorun - Enkelt och vackert fornnordiskt namn som kan betyda ungefär kungens älskade men betydelsen är inte helt säker. Hursomhelst är Jorun ett populärt namn i Norge och ett ovanligt men charmigt val i Sverige. Endast 225 flickor/kvinnor heter Jorun. Det här namnet förtjänar fler ägarinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar