tisdag 19 november 2013

Blondinbellas son

Läste att Blondinbella, aka Isabelle Löwengrip med make har fått en liten son som de ska kalla Gillis.

Gulligt namn som jag aldrig hört förr så jag var tvungen att kolla upp det. Det är en Holländsk version av Giles som i sin tur kommer från Antikens Grekland och namnet Aigidon som betyder ung get. Det är ett namn som burits av helgonet St Giles. Gil är den Spanska och Portugisiska versionen.

Enligt hemsidan Svenska Namn (som är en wiki - beware!) står det att det ska vara ett namn som kommer från Latinets Gillius och ska betyda beskyddare men jag kan inte bekräfta detta någonstans. Vad jag kan hitta så heter beskyddare Patronus/Patron på Latin. Som trollformeln i Harry Potter-böckerna förr övrigt (Expecto patronum).
Hmmm...

Jag har varnat för Svenska Namn förr, det en wiki kan vem som helst gå in och ändra i - lita inte endast denna hemsida! Dubbel och trippel-kolla alltid. Däremot ska det finnas 1763 pojkar och en flicka med detta namn i Sverige, det kan man nog lita på.

Rupert Giles spelad av Anthony Steward Head i kultserien Buffy är en klassisk (om än fiktiv) namne. Giles känns mycket klassiskt Brittiskt.

Gillis är ett intressant namn med spännande historia även om innebörden inte var den vackraste. Men det är inte alltid det viktigaste. Det viktigaste är att man själv älskar sitt barns namn. Kom ihåg att ditt barns namn ska eka i ditt/ert hjärta!

 Stort Grattis till nya sonen önskar Namnpoesi!

5 kommentarer:

  1. Gulligt! Misstänker att det lätt kan bli Gillis, Gilis, Jillis eller Jils av det om man pratar i telefon eller så men det finns fler namn som har sånna problems.
    tack för fin blogg.
    Nina

    SvaraRadera
  2. Tänker på namnet Jill. Varför heter ingen Jill längre? Gillian är fint oxå.

    Gillis kanske skapar en ny namntrend?

    /Thérése

    SvaraRadera
  3. Gillis är ett populärt namn i Skåne och Danmark.

    SvaraRadera
  4. Bra val av dem! Och oväntat, trodde mer på något tidlöst som Erik eller Olof.

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer!

    Ja, det var ett ovanligt val!
    Jag kan inte hitta någon data på Gillis i Danmark, utan Gilles, men det är ju mer eller mindre samma namn med samma ursprung. Eftersom det ändå är så pass ovanligt så är det kanske inte populärt än men mer vanligt kan man kanske tro? Dessutom lär det bli lite mer populärt då det fått ny exponering nu iochmed att Isabella och Odd valde det.

    Jill är ett fint och underanvändt namn, då är Gillian och Jillian mer "i ropet". Kanske det klassiska barnrimmet "Jack and Jill went up a hill" förstört det för Jill? Men Jack är ju ett "inne"-namn igen, kanske även Jill blir det? Vem vet!

    SvaraRadera