lördag 16 november 2013

Korta namn - den ultimata listan

Det blev ett kort namn till den stora röda
magen. Bilden tagen v. 39 på museum.
Jag kände mig som en julkula. 
Korta namn är i en egen kategori. Korta namn har en känsla av att stå stå på egna ben så att säga, utan krusiduller. De äger. Många korta namn är unisexnamn och lovande framtidsnamn som inte är överanvända.

Korta namn är lite coolare helt enkelt. Sonen fick ett kort namn. Aldrig ångrat mig.

Kort kortare coolast!

Bevis nedan:

Ali - Betyder upphöjd/sublim på arabiska. Ett populärt namn i många länder. Ett namn som är traditionellt manligt men jag har hört tjejer kallas för Ali (som Ali Larter, Amerikansk skådis). Historiskt är Ali mest känd för att vara en av Islams viktigaste profeter och kusin och svärson till Profeten Muhammed. En annan känd namne är Muhammed Ali som valde detta namn när han konverterade till Islam (hans tidigare namn var Cassius Clay).

Ava - Klassiskt och enkelt. Form av Eva som känns svalt och stilrent! Även Persiska för ljud/röst.  Har även forntyska röster i germanska Avi som betyder önskning. Ett makalöst vackert kort namn!

Axl (Axel) - Ett av de snyggaste killnamnen. Betyder fader av fred på germanska. Sångerskan Fergie och maken och Josh Duhamel valde detta namn till sin första son som föddes i somras. Axl Rose, sångaren i Guns 'n' Roses satte namnet på kartan. Rockigt och tufft utan att vara knasigt.

Ciel - Betyder himmel på franska. Kan även skrivas Ciela (himmelsk på Esperanto) eller Ciella. Vackert, ovanligt och poetiskt i alla dess versioner.

Cora - Enkelt, snyggt och kärnfullt. Kan komma från Kora som betyder jungfru på grekiska. Lady Cora Crawley i populära serien Downton Abbey har gett namnet ett revival internationellt.

Clea -Inte hittat någon betydelse för detta namn. Cleo är ju smeknamnet för Cleopatra. Clea är enkelt och snyggt.

Eli- Betyder upphöjningmin gud på hebreiska. Kort, traditionellt manligt namn som funkar även på tjejer. Enkelt, harmoniskt och vackert med en cool undeton!

Holly - Ett av mina favorit jul-namn! Holly (järnek) är både tufft och glatt, lätt och edgy. Det har många undertoner och är ett av de finaste y-namnen.

Io - Ett antikt Grekiskt namn utan känd betydelse. Hon var en mytologisk figur i Grekisk mytologi och älskades av Zeus. En av Jupiters månar heter Io. Rymdnamn som inte är spaceigt! Riktigt coolt och charmigt.

Juno - Älskar det här namnet. Kan mycket väl tänka mig att använda det i framtiden. Juno var namnet på Himmlarnas Drottning i antikens Rom. Hon var gift med Jupiter och äktenskapets och kvinnornas gudinna samt hushållningens (som i ekonomi) gudinna. Coolt coolare underbarast! Hipsterfilmen Juno av Diablo Cody satte namnet på kartan igen efter hundratals år i "glömska".

Kai - Betyder hav på hawaiianska, att förlåta på japanska. Ett namn som är som Kaj men med något extra. Funkar väl på Svenska.

Lee -Unisex namn som känns country och lägereld på något sätt. Från Leah som betyder äng. Lee Pace är den långa och ståtliga skådespelaren som spelar nya alvkungen i The Hobbit 2 som kommer i december. Härligt namn och cool skådis!

Liv - Liv. Underbara fina Liv! Liv och alla dess internationella motsvarigheter; Vida, Enid och Zoe är riktigt underbara namn. Historiska, användbara och behagliga på alla sätt. Viva Liv!

Lou/Lo - Kort version av Louise/Louis. Unisexnamn som är attraktivt och fint. Lätt och användbart. Träffade en liten Lou häromdagen och det är riktigt tufft "i verkligheten".

Lope - Smeknamnet Lope är starkt nog för att stå på egna ben. Ovanligt, enkelt och behagligt.

Mia - Ett av de mest populära namnen i USA just nu. Enkelt, utan tjafs, rent och coolt. Mia har allt.

Mila - Mila och inte Milla. Mila känns annorlunda men ändå bekant. Mila är ett framtidens namn idag! Mila är smeknamnet på det super chica namnet Milena (från Slaviskans Milan där Mil betyder älskade/grace).

Milo - Betyder vila eller fred på latin. Ett namn som har blivit väldigt populärt de sista åren. Jag förstår varför. Riktigt vackert, poetiskt men ändå tufft. Populariteten börjar klinga av vilket gör att det nu blir lättare att välja det!

Minta - Smeknamn på vackra Araminta. Betydelsen är okänd men den känns blommig och fräscht. Minta är glatt och behagligt och doftar gott (läs mint-doftande).

Nea -Egentigen smeknamn för Linnea. Funkar lika bra själv. Linnea är en blomma som Carl von Linné döpte efter sig själv.

Oona (Ona) - Uan betyder lamm på gaelic/Irländska som även används i Finland. Oona känns som ett hipsternamn in the making. Originellt och vackert. Ett av mina favoritnamn!

Py - Älskar Py. Py Bäckman är ju en av Sveriges främsta sångerskor och låtskrivare. Kort, vasst namn med sting.

Rex - Många kanske tycker att det är lite väl mycket att döpa sin son till Rex som betyder kung på latin. Jag säger att nu när Max är överpoppis och Lex blir fler och fler så tror jag att även Rex har sin framtid. Strunta att det "är ett hundnamn", det var Morris med. Sixten var ett "kattnamn". Framtiden är Rex!

Uma - Är ett ord både på sanskrit ("flax" - som i lin?) och ett annat namn på den indiska gudinnan ParvatiUma Thurman ger namnet lite stjärnstatus. Ovanligt, mjukt med en modig känsla.


Yael - Enkelt och charmigt namn som är Hebreiskt och bara så vackert. En favorit.

2 kommentarer:

 1. Min heter Liv. Har generellt sett lite svårt för väldigt korta namn, men det finns vissa jag gillar som Liv, Bo, Nim, Io, Ask, Åke och Maj.
  Är det fyra bokstäver är det plötsligt mycket lättare :P
  Yael var så fint! Synd bara att vi har ett efternamn innehållande ö, känns som om det blir för många "svåra" bokstäver då :)

  SvaraRadera
 2. Liv! Ja, det borde så klart vara med. Det får vara en ultimat lista som förändras! :) Liv är underbart! Io är en gammal goding som klart måste får vara med också! Alla dina namn är klassiska och fina korta namn! Tack för komplementet!

  Visst är Yael underbart även om det kanske kan vara svårt att kombinera med vissa efternamn och många verkar ha svårt att uttala det, men magiskt är det ändå! Tack för din kommentar!

  SvaraRadera