tisdag 28 oktober 2014

Höstnamn


Det finns många vackra namn med höstlig känsla. Varma namn som doftar kanel och blöta löv. Myrra som jag skrev om för ett tag sen är ett sånt namn. Både höstligt med hopp om jul. Vad tror du om dessa ovanliga namnjuveler:

Albus - Nu när Anton börjar bli överpoppis kanske fina Albus få en bit av kakan. Albus Dumbledore är den härlige rektorn på Hogwarts i Harry Potter. Betyder vit på Latin. Alban är ett annat alternativ som har samma betydelse. J.K Rowling skapade namnet för sin karaktär. Låt inte det stoppa dig, Astrid skapade Ronja (förmodligen med inspiration av Hebreiskans Ronia som betyder Guds glädjes sång).

Byron - Detta namn har en äkta romantiskt känsla, mycket på grund av den kände namnen Lord Byron, en av historiens främste poeter. Namnet är spännande och ovanligt men med en lite skum innebörd (stall). En roligt namnfakta är att det var James Deans mellannamn. Gillart!

Cassian - Underbart namn med patos och lång historia. Är en variant av Cassius som är Latin för tom men jag har läst att namnet även har en kryddig betydelse (kanel). Mer namnforskning behövs men namnet är fantastiskt! Båda namnen fungerar väl med K.

Genevieve - Ett makalöst namn som ska betyda ungefär klan kvinna. Klassiskt och übervackert namn. Känd namne är medeltida helgonet av ParisSt Genevieve som skyddade staden mot hunnerna. Namn som definitivt har en wow-känsla. Vivi, Neve, Ginnie, Gena eller Gina är coola smeknamn.

Hedwig - eller Hedvig för den delen känns lite höstligt och varmt på något sätt. Från germanskan och betyder kamp och krig. Edda är ett fint smeknamn. Jadwiga är den polska varianten av namnet som känns vackert och speciellt. 

Jeremiah - Detta Hebreiska namn är underbart. Namnet betyder utnämn av Gud. Bibliskt och spännande, maffigt och vackert. Ökar i popularitet i USA och är vanligt förekommande i litteratur och serier.

Joshua - En riktig favorit. Underbart, poetiskt och enkelt i all sin prakt. Gud är min räddning på Hebreiska. Topp 20 i USA och topp tio i Storbritannien, på Irland och i Australien.

Mabel- Uråldrigt namn som är en version av Amabilis som betyder älskvärd på Latin. Känns modernt och hippt.

Manon - Fransk version av Marie. Jag älskar Manon! Det känns så ovanligt och läckert! Så fräscht. Trots att det är ett "gammalt" namn känns det mycket modernt.

Mira - betyder titta/se på Spanska, och hav på Sanskrit. Enkelt, lagom populärt och coolt.

Merida - från nya Pixarfilmen (eller är det Disney). Hon verkar vara en cool hjältinna ändå! Namnet är lite mer andvändbart än Mulan (även om jag älskar den filmen!).

Maribel - Sammansatt namn av Maria och Isabelle. Vackert, ovanligt och klassiskt. Vackert att säga och med många bra smeknamn.

Mio - unisexnamn. Betyder hursom vacker blomtråd (typ) på Japanska. Är en pojke i Astrid Lindgrens vackra Mio, Min Mio. En riktigt barnboksfavorit som jag tycker känns lite bortglömd.

Minerva - Kunskapens Gudinna inom Romersk mytologi. Betyder av sinnet/intellektet på Latin. Är en underbar karaktär i Harry Potter. Det här är namnet för den akademiska familjen! Potentiella smeknamn är Minnie, Mina, Eva, Iva eller Ina.

Mircea - rumänskt namn med det slaviska mir -fred. Maskulint men har unisexpotential!

Raphael - Från Hebreiskan och betyder Gud har läkt/helande Gud. Detta magnifika och underbara namn står rakt i ryggen. Lite Latinsk hetta med biblisk historia ger ett harmoniskt namn som känns tufft och harmoniskt på samma gång. Namnet är populärt i Frankrike och en känd namne är den Spanske tennis-guden Rafael Nadal. Endast 278 män/pojkar (och 5 kvinnor/flickor) heter detta! Raphaela är en underbar feminin version som coola skådisen Jemima Kirke valde till sin dotter.

Remus - Detta namn tillhörde en av tvillingbröderna som sägs ha grundat staden Rom. Spännande namn med kreativ känsla. Ovanligt och äventyrligt! Remus Lupin (varulv) är en viktig karaktär i Harry Potter.


1 kommentar:

  1. hej! jag har nyligen fått min andra lilla skatt!. det blev en till tjej! Hennes storasyster heter Lilja Victoria Juvali. skulle behöva namntips till den nya tösen. Något annorlunda, som Lilja. (skrev i en annan kommentar att hon hette Juvali, det vart fel, skulle skriva hela namnet men det vart bara Juvali.) tack på förhand om du skulle kunna fixa en liten namnlista med namn.
    Med vänlig hälsning Anna

    SvaraRadera