söndag 26 oktober 2014

Peter Pan


Mina barns nya favvobok och film är den magiska och vackra Peter Pan. Eftersom vi är fast i vabb-land har det passat att drömma sig bort till Ingenstans, eller Neverland som Peters magiska ö heter på engelska.

J.M Barries klassiska saga är en fantastisk berättelse. När barnen och Peter Pan flyger in till den andra stjärnan på himlen, in i gryningen mot ön Ingenstans så satt mina barn trollbundna framför TV:n. Mamman också för den delen, jag insåg att jag aldrig sett hela filmen!

Sagan innehåller många vackra namn:

Peter - Detta bibliska/grekiska namn är ett av världens mest populära namn: Petros, Petrus, Botros, Piotr, Peadar, Pedro, Pete, Per, Petri, Pekka, Piers, Piero, Pitter, Pedr, Petro, Pieter, Petya, Perica, Pierrick, Peio, Peta (unisex), Petra (feminint) är alla internationella versioner av detta hårda namn. Petrus betyder sten. Den mest kända Peter måste ändå vara aposteln som blev den första "påven" och Jesus ställföreträdare på jorden. 

Wendy
- sägs ha skapats av J.M Barrie från smeknamnet fwendy som gavs till honom av en vän. Men namnet ska även ha används innan boken som smeknamn på vackra Gwendolen som är ett welsiskt namn som betyder vit/skir/välsignad. 291 flickor/kvinnor bär detta namn i Sverige idag. Ovanligt och charmigt! Wendy är ett riktigt härligt namn! 

Tigerlilja - Ingenstans indianstams prinsessa bär detta blommiga, vackra namn. Tigerlilja det riktiga namnet på en blomma och är lite lagom coolt och hippie. För den som vågar är det ett unikt och spännande namn!

Krook -
alla små piraters mardröm. Kapten Krook är den elaka men pampiga kaptenen som förevigt påverkat synen på pirater. Nog tänker sig de flesta idag på en fjäderplym i hatten på alla gamla riktiga piratkaptener. Även om denna bild, även reproducerad i Pirates of the Caribbean och Stardust, säkerligen inte är verklighetstrogen. Krook satte standarden.

Film och bok som rekommenderas för alla med minsta sug efter att kunna flyga in i gryningen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar