måndag 10 november 2014

Frozen-namn


Vår Anna-tårta... "den finaste tårtan i världen" enligt dottern
Frozen-effekten har slagit till. Alla kan "Let it go", youtube svämmar över av Frozen tårtor, cupcakes och allt Frozen-relaterat. Frozen här. Frost där. Kallt kallare kallast. I höstas hade vi ett Frozen-kalas när dottern blev 4. Jag försökte få till ett hobbit-kalas men fick nej. Det var Frozen, och bara Frozen som gällde.

Självklart har mega-film-hiten get konsekvenser även på namnfronten. Elsa, som är en variant på Elisabeth, som länge legat topp tio i Sverige, ökar på alla fronter. Det har framförallt ökat explosionsartat i USA men man kan se Frozen-effekten även i Europa.

Anna som redan är ett av världens mest populära namn har blivit ännu mer poppis. Anna är top 50 i väldigt många länder: Frankrike, Ungern, Nederländerna, Polen, Danmark, Belgien m. f. Men inte i Sverige intressant nog. Men nog lär Anna öka här i Sverige också. Just nu har Anna plats 93.

Hans, Kristoff och Sven verkar inte har drabbats lika mycket av Frozen-effekten men det kan vara för att de är lite väl "udda" i dags läget. Men eftersom jag nyligen träffade en bebis som lystrade till Lars-Göran så vågar jag inte sia om några namnprofetior. Man vet aldrig hur namnvågorna kommer slå!

Kanske blir namnet på deras kungarike Arendelle en hit. Poetiskt är det hurusomhelst! Delle kanske kan bli nya Belle

Appropå en annan känd prinsessa så har Rachel Bilson och hennes Anakin Skywalker, jag menar Hayden Christianson, har gett sin nyfödda dotter namnet Briar Rose (känt från  Törnrosa - Sleeping Beauty). Som kombination blir namnet väldigt prinsessigt och feminint men om man bara använder Briar så blir det en helt ny känsla, lite tuff och annorlunda. Briar Rose är vackert, internationellt och helt enkelt adorable. Brianna kanske är en mer användbar variant på namnet om det ska uttalas på svenska. 


2 kommentarer:

  1. hej! hittade nyss denna blogg och vill bara säga att jag tycker den är Amazing. så kul med en namnblogg då det är väldigt få av dem.
    jag undrar om du skulle kunna skriva om namn som är något t.ex "Brooklyn" "twilight" och så.
    Med vänlig hälsning Freja

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för dina snälla kommentarer och bra inläggs-förslag! Det kommer framöver!

    SvaraRadera