tisdag 30 december 2014

2014 - en sammanfattning

En liten sammanfattning av namnåret känns självklart nu när 2015 närmar sig med storsteg. 2014 var ett år fyllt av spännande namn. För Namnpoesi var året då bloggen nästan (endast två tusen kvar) nådde 100 000 läsare! Ett stort steg för en liten hobby och en liten blogg med specifika passioner. Namnpoesi är ett litet verk av kärlek. Tack till alla som läser och kommenterar! I vår kommer Namnpoesi att fortsätta med namnkonsultationer så har du några önskemål om namninspiration eller hjälp med namn-brainstorming så lägg en kommentar! 

Om året ska kopplas samman med ett namnval så blir det Lucia. Det vackra namnet fick lilla L som föddes i våras då mina vänner fick sitt andra barn och första dotter. Namnet är bara så perfekt för henne!

Min kusin fick barn i november i år och valde ett nästintill unikt namn till sin lilla M. Så underbart när människor vågar välja nytt och tänka i nya banor när de väljer namn. Stort Grattis till både bäbisar och fantastiska namnval!

Mest oväntade och spännande namnspaningar 2014: 
Andromeda - häftigt rymdnamn som känns magiskt och spännande! Vackert på alla sätt. Undrar vilket smeknamn som familjen valt... Andy? Meda? Namnet är av Grekiskt ursprung och betyder ungefär tänka på en man . Andromeda är en granngalax till Vintergatan samt en prinsessa från den Grekiska mytologin. Maffigt! Endast 75 tjejer/kvinnor bär detta namn.

Elva - ett ovanligt och alviskt-klingande (lite Alva-känsla) namn. Siffror är ovanliga som namn. 358 flickor/kvinnor som bär detta namn! 

Lennart - ett namn som må passa på vuxna män, men på små spädbarn... Blev mycket förvånad när namnet avslöjades men kul är det iallafall att föräldrar vågar välja utanför topp tio! Världens gulligaste baby är han iallafall lilla Lenny

Lionel - härligt namn som inte är speciellt vanligt i Sverige. Detta internationella namn känns modernt, coolt och poetiskt. Lionel Messi är namne som ger namnet en sportig känsla.

Namnpoesis favortinamn 2014:

Adele

Agatha

Aiden 

Amadeo

Briar Rose 

Castiel 

Celeste 

Cora 

Elodie

Emmanuel

Ianthe 

Idris

Larkin 

Noomi

Niall 

Ophelia

River 

Rosalind

Tigerlilja 


De bästa kändisvalen 2014:

Delta Bell - Coolaste, snyggaste och mest ovanliga namnet i år. Heja Kirsten Bell och maken Dax Sheppard! Storasyrran Lincoln gör valet till det bästa syskonnamnen i år, iallafall på kändishimlen.

Elizabella Dylan - Alyssa Milanos andra barns namn känns enkelt, gulligt och historiskt och lite coolt tack vare fina unisex Dylan som mellannamn.

Esmeralda Amada - Eva Mendes och Ryan Goslings första barn fick två vackra namn. Två ovanliga namn som funkar mycket väl ihop. Esme är världens gulligaste smeknamn.

Frankie - Drew Barrymores andra dotter fick detta fina unisexnamn. Syrran heter Olive. Gulligt och lagom hipstercoolt. Frankie kanske blir nya Charlie?

Lyric - Soleil Moon Fryes tredje barn och första son fick detta bohemiska och poetiska namn. Lyric Sonny Roads vars systrar bär lika coola och annorlunda namn: Poet Sienna Rose och Jagger Joseph Blue (ja, det är en flicka!).

Mia Grace - Drottning Elisabeths barnbarnsbarn fick ett enkelt och chict namnset. Mamma Zara Phillips och Mike Tindalls lilla dotter blev inte prinsessa. Det blev däremot Madelaines dotter; Prinsessan Leonore Lilian Maria som blir ett år nästa år och storasyster!

Tristan & Sasha - Coolaste tvillingnamnen fick Elsa Patakys och hennes stilige Chris Hemsworths söner. Storasyster har vackra namnkombon: India Rose.

2014 har varit året med extra allt. Det känns som om alla namntrender pågår samtidigt vilket måste vara ett tecken på att fler vågar tänka i nya namnbanor och väljer det de själva vill ha och struntar i namnnormer. Samtidigt verkar det som om fler väljer namn som redan är topp tio. Jag har träffat trettiosjutusenmiljarder Lucas under 1 år känns det som. Vilka namntrender kommer vi se 2015? 

Namnpoesi fortsätter att studera och filosofera kring namn in i getens/fårets år! Gott Nytt År och Gott Nytt Namnår

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar