onsdag 18 februari 2015

Internationella coola killnamn med bett

Min lilla pojk i sin dop-present från gammelmorfar
Namnpoesi vill skicka ett stort grattis och hurra till Cissi Wallin och Kitty Jutbring med makar som båda nyligen fått varsin son!

Kitty och hennes make Per är dessutom nu tvåbarnsföräldrar. Storasystern har det fantastiska namnet Nikki-Lo! Stort GRATTIS!

De har båda varit mycket öppna med sina förlossningar och graviditeter på sina bloggar.

Otroligt spännande läsning. GRATTIS igen!

Kanske behövs lite namninspiration?! Här kommer Namnpoesis bästa lista med internationella, coola killnamn!

Inspireras av:


Aidan (eller Aiden) - är en Engelsk variant på Irländska Aodhán som betyder eld. Det är ett traditionellt och historiskt namn på Irland och även populärt i Storbritannien. Aodh var den Keltiske eldens och solens Gud. Andra stavningar är Ayden(populärt i Turkiet), Aydin eller Aden. Vackra Eithne eller Enya är dess feminina motsvarigheter.

Aitor - Baskiskt och vackert namn med samma känsla som Viktor. Betyder eventuellt goda fäder. Ett namn som "växer" på en. Ait!

Aldric - Hett namn med coola vibbar! Det är forntyskt och mycket gammalt. Betyder äldre hövdingAlaric är ett liknande alternativ. Båda är användbara och moderna med historisk touch. Bra alternativ till vanliga (och liiiite tråkiga) Erik.


Amancio - Spanskt namn som betyder älskvärd på Latin. Älskar det här namnet som jag stötte på jag läste mitt favoritmagasin Hola. Används i både Spanien och Portugal. Anci är ett gulligt smeknamn.


Archie - topp tjugo namn i England/Wales som känns coolt och modernt. Lite hipster och sval Americanakänsla. Archibaldär ursprunget, men det är ett namn som är lite too much på alla sätt.


Benedict - Kanske kan detta härliga och charmiga namn få en uppsving tack vara übercoola skådisen Benedict Cumberbatch. Benedict betyder välsignad på Latin och har en lång historia. Femton påvar har burit detta namn och det känns faktiskt oväntat modernt för att vara antikt. Vintage! Benny eller Benno är gulliga smeknamn.


Célestin - Manlig variant av Celeste. Betyder himmelskt. Otroligt vackert och harmoniskt namn som känns alviskt och behagligt rent av vänligt Vanligt i Fransktalande länder.


César - eller Cesar. Vill man ha ett pampigt namn så är det här det rätta. Intressant och spännande namn som ändå känns beprövat och "normalt" med tuff edge.


Dante - Detta klassiskt coola och behagligt bohemiska namn är definitivt värt att fundera minst två gånger över. Pondus och klass i ett! 


Dorian - en riktig favorit. Litterärt och poetiskt. Enkelt och vackert. Dorian är en riktig hit. Samma känsla som Adrian men mer ovanligt. Oscar Wilde "skapade" namnet. Bara det är en anledning att använda det. Oscar Wilde är en av mina främsta författaridoler!


Douglas - träffade en lite Douglas i parken nyligen. Ryckte till när jag hörde namnet. Det sticker verkligen ut. Det är inte ett namn jag skulle välja men det är ett kraftfullt och manligt namn med historiska, kungliga anor i Skottland som betyder ungefär mörk flod. 


Edgar - Lite "mörkt" namn vilket betyder välsignat spjut som jag förknippar med den gotiske författaren Edgar Allen Poe och Tarzans och John Carters fader Edgar Rice Burroughs. Ett häftigt litterärt och ovanligt alternativ till populära Edward


Isidor/Isidore - Poetiskt namn med sago-känsla. Är ett riktigt antikt namn som användes redan av de gamla grekerna. Betyder Isis gåva på Grekiska. Magiskt och manligt.


Jarl - oväntat och spännande. Var en titel förr i tiden i norden. I stil med furste och betyder hövding. Kan idag användas som namn (titlar är annars förbjudna som barnnamn i Sverige). Hela 3579 heter detta namn. Jag har bara stött på en. Coolt namn med historiskt patos! Gillar!


Jeremiah - Detta Hebreiska namn är underbart. Namnet betyder utnämn av Gud. Bibliskt och spännande, maffigt och vackert. Ökar i popularitet i USA och är vanligt förekommande i litteratur och serier.


Larkin - En av karaktärerna i boken (och filmen) Beautiful Creatures. Larkin är både kortformen av Laurence (som betyder från Laurentum) och ett Iriskt efternamn som ska betyda tuff/stark. Larkin får en ju osökt att även tänka på populära fågelnamnet Lark som är det engelska ordet för lärka


Gilbert - nu när fina Bertil blir mer och mer populärt så finns det plats för fina Gilbert. Det betyder skinande önskan och har används sen medeltiden. Det är ett helgonnamn och har även litterära anor då Anne på Grönkullas kärlek heter Gilbert. Ett enkelt och vackert namn som andas poesi!


Marius - Den Norska Kronprinsessans första barn heter Marius. Det är ett Latinskt namn som kommer från Guden Mars - som var den Romerska krigsguden. Mas på Latin betyder manMario är den Italienska versionen. Manligt, internationellt och poetiskt. Ett val som man inte skulle ångra.


Matteo - En av sångarens Ricky Martins tvillingar fick detta latinska läckra namn (den andra heter Valentino). Matteo är just nu populärt i namnbloggsfären och jag förstår varför. Modernt, internationellt och med historisk förankring. Version av Mattias som betyder Guds gåva. Love love love! 


Nelson  -  är ett namn som ökar i popularitet runt om i världen. Det har använts som förnamn sedan 1800-talet då det ofta gavs i minne av den Brittiske admiralen Lord Nelson. Namnet är från början ett efternamn som betyder Neils sonNiel är ett mycket gammalt Gaeliskt namn (Niall) och ska betyda antingen moln eller mästare. Under den tidiga vikingatiden så började vikingarna själva använda namnet och gjorde om namnet till Njal.


Romeo - Oh yes! Varför inte?! Tufft tuffare tuffast med romantisk underton! 


Santos - Betyder helgon eller helig. Underbart namn som är vanligt i Latinamerika. Älskar det här namnet. Santo är en variant.


Solomon - Betyder fred på Hebreiska. Det blir inte mer klassiskt än såhär. Maffigt, generöst och historiskt. Kan man heta Maximilian så kan man heta Solomon!

Lycka till i namndjungeln och i jakten på det perfekta namnet! 

2 kommentarer:

  1. Jättefinfin blogg.Letar efter ovanliga tjejnamn som är internationella och färgstarka! /Isa

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul, ska absolut tänka på det och inkludera det i ett kommande inlägg! Tack för din kommentar!

    SvaraRadera