söndag 7 juni 2015

Charles Dickens med vänner

Min son leker med sina tåg...
Här kommer ett inlägg med både boktips och litterära namn!

Ett boktips inför (förhoppningsvis) lata sommardagar är Great Expectations av Charles Dickens. Det är en makalöst bra bok och finns som gratis ljudbok på hemsidan Lit2go (http://etc.usf.edu/lit2go/140/great-expectations/).

Det är en grym hemsida jag använder mig mycket av i min undervisning. Där finns massor av bra litteratur inläst och helt gratis att lyssna på / ladda till mobilen via appen ItunesU som också är gratis!

Dickens främsta namntalang var att han skapade kompletta karaktärer med förnamn och efternamn som klingade tillsammans som ett. Namnet är en del av personens karaktär och hör ihop med den nästan som en kroppsdel.

Mr Murdstone är en ond karaktär från boken David Copperfield. Vilket måste vara en sammandragning av murder/murderer och stone. Man behöver inte vara detektiv för att förstå att den här karaktären inte är en fin eller behjärtansvärd karaktär.

Alla Dickens böcker är namnskatter. Dickens romaner är fyllda till brädden men intressanta namn! A Christmas Carol är kanske min främsta favorit. Har nyligen läst om den som jag försöker göra varje höst inför att julsäsongen sätter igång. Den är julkänsla personifierad och har även den underbara namn.

Här är några av Namnpoesis CHARLES DICKENS favoriter:

Agnes - betyder ren och ärbar på Grekiska. Förmodligen menat som en insikt, fördjupning till karaktären från boken David Copperfield. Vackert, klassiskt och underbart. Popartisten Agnes gjorde mycket för att sätta det på kartan för några år sen. Blir mer och mer populärt även internationellt. Skådisparet Jennifer Connelly och Paul Bettany valde Agnes Lark till sin dotter för några år sen.

Clara - Betyder just klar eller skinande på Latin. Namnet från David Copperfield används för att visa lite av personens inre. Vackert namn som har olika varianter: Claire, Clare, Clarisse, Clarissa.

David - betyder älskad på Hebreiska. Det är ett stabilt namn, med patos och historia. Från David Copperfield.

Dora - betyder gåva på Grekiska. Så fint! Andra versioner är Theodora, Doris, Doria och Dorothea.

Ebenezer - även om han är en surgirigburk i A Christmas Carol så är namnet vackert. Betyder hjälpens sten (stone of help) på Hebreiska och är en referens till en berättelse ur det gamla testamentet i Bibeln.

Emily - Betyder rival på Latin. Kanske en ledtråd vad Dickens kände för karaktären. Men ett fint, enkelt namn som är användbart och vissa menar är (i dess olika varianter) världens mest populära namn.

Estella - från Great Expectations. Vackert och poetiskt. Svalt och kallt i mina ögon men det är för att karaktären är isdrottningen personifierad. Föredrar Estella framför Estelle.

Fred -  I namnvågen Loves popularitet kan kanske Fred följa. Det är enkelt, vackert och rustikt. Med vacker innebörd. Fredrick är den längre versionen som betyder fredlig härskare.

Jacob - En riktig klassiker till namn. Superinne i USA (plats nr 4!). Twiligth-hunkkaraktär (och varg) och Bibliskt. Samtidigt. Klart det är populärt!

James - Har trots att Anglo-namn blivit stora i Sverige inte slagit. Så vill man ha ett kungligt Engelskt namn som inte är så populärt än är James ditt val. Jamie, Jay eller Jimmy är fina smeknamn.

Tim (Tiny Tim) - Ett ganska ovanligt namn nu som är enkelt, starkt och tryggt. Från A Christmas Carol.

Ha en härlig helg! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar