söndag 31 maj 2015

B som i Birgitta och en framtida kunglighet

Från Klostret - Birgittas bön
För några veckor sedan var jag och maken i Vadstena och besökte klostret. Vilken fantastisk plats.

Det fick mig att tänka på namnet Birgitta. Som på alla sätt är ett underskattat namn. Namnet är inte på topp hundra men bärs av ca 170.000 kvinnor/flickor. När Prinsessan Birgitta föddes 1937 ska det ha fått ett uppsving men de senaste 50 åren har det snarare används som mellannamn.

Namnet har en rik och lång historia. Det är av Iriskt / keltiskt ursprung, Brighid och ska betyda den upphöjda. I den tidiga Irländska kulturen var Bridget eldens / poesins och kunskapens gudinna. Så både ett gudinne-namn och ett helgon-namn i ett!

Det svenska helgonet Birgitta har spritt den skandinaviska varianten av namnet även om man ofta i Katolska kyrkan kallar henne St Bridget.

Brigitta är vackert och ovanligt. Det är lite lagom pampigt och passar väl in i namn-treden med lite mer "gammaldags"-namn som vi sett ett tag. Tänk Charlotte, Elsa, Agnes, Astrid, Signe och Ester...

Coola varianter: Bedelia, Birgit, Berit, Bridgette.  Fina smeknamn: Git, Gittan och Biggan.

----------------------------------------------------------------
Sommar! 

Svenska kungliga namn leder mig också osökt till vad Prinsessan Madelaine med make kommer välja till lilla Prinsessan Leos lillasyster. Kanske Birgitta som mellannamn efter faster?

Namnpoesi förutspår ett internationellt namn som har tyska rötter. Vi får se, det kan inte vara långt kvar tills babyn kommer... Alltid spännande med namnval hos kungligheter. Mina gissningar / förslag är följande:

Christine Birgitta Sibylla

Louise Olivia Kristina

Margo Victoria Sophie 

Oscar Christopher John

Edward Christopher Elton 

Helt omöjligt att gissa eftersom både Vikkan och Madde har visat sig mycket självständiga och kreativa i sina namnval. Estelle, Leonore och ?

Vad tror du? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar