lördag 12 september 2015

Totoro med vänner - höstfilm

Bild från insjö i Tyresö
Dags för lite mysiga höst-filmtips! Vi har fastnat för Studio Ghiblis vackra filmer under sommaren där Hayao Miyazaki och hans studio skapar filmmagi med starka tjejporträtt och magiska animationer.

Det är fantastiskt att de starka rollerna bärs av tjejer som är starka individer utan att vara prinsessor eller kära i en prins. Det är skönt som förälder att ge sina barn sådana filmer att inspireras av och drömma sig bort i fjärran världar. Dessutom lär de sig mycket om japansk kultur och får nya perspektiv som inte är standard-Disney. Jag menar, jag älskar Törnrosa i den klassiska versionen men det är kul att variera sitt intag av tecknade filmer... De är riktigt bra presenter också för den som är på presentjakt!

Jag hade själv missat dessa filmer när de kom och är lyrisk över hur väl de fungerar för både yngre och äldre.

Våra favoriter hittills:
Lånaren Arrietty (dotterns favvo)
Ponyo (min favvo)
Min granne Totoro (sonens favvo)
Kikis Expressbud (finns både animerad och med skådespelare)

Namn att inspireras av: 

Arrietty - Lånaren Arriety är min dotters nya favorit. Denna starka lilla älv-lika flicka är envis hjältinna med mod och hjärta. Namnet är spännande och unikt. Filmen bygger på Mary Nortons The Borrowers och namnet kan vara en variant av Harriet som betyder "den som styr hemmet" ungefär.

Cho - Betyder fjäril på japanska. Vackert namn verkar vara unisex.

Kiki - Kiki är en god häxa och finns som film både animerad och med skådespelare. Båda är värda att se. Kiki är kort form av många olika namn på K. Kanske en mer modern variant av Kicki?

Mei - Från japanskan så betyder det knopp/trofast/liv/klädesplagg och på kinesiska vacker eller plommon. Enkelt och behagligt namn somligt namn (Maj) som känns nutida.

Rumi - Japanska för lapis lazuli/vacker. Betyder även från Rom på arabiska (och persiska?). En känd namne är Rumi den persiske poeten, författaren och filosofen från 1200-talet. Underbart unisexnamn som är internationellt, historiskt och coolt.

Satsuki - Unisexnamn med många olika betydelser. Vackert och glatt.

Totoro - Inte hittat någon betydelse men denna gentle giant är alla barns favorit. Vem kan undgå att älska Totoro, mellan Totoro och mini-Totoro?

Ha en härlig familjefilmhöst!

2 kommentarer:

  1. Hej. Min son blir 3 månader idag! Dvs deadline för namnblanketten. Inom kort kommer en påminnelse (har jag hört).. Måste hitta namnet tills dess! Hjälp please! Hade de varit en flicka hade det blivit Idun eller Lovi. Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Absolut! Kommer ett inspirations-inlägg snart!

    SvaraRadera