torsdag 24 september 2015

Klassiska vanliga namn med attityd

Höst... 
De som är på jakt efter det perfekta namnet brukar ofta säga att de vill ha ett klassiskt eller ett annorlunda namn. Ett enkelt namn eller ett namn som har attityd. 

Vad gör man då om man vill ha alla dessa variabler? 

Går det att få till ett klassiskt, annorlunda (i tolkningen mer ovanligt) som är enkelt men ändå med lite attityd? 

Självklart! Namnpoesi tar utmaningen! 

Nu till lite namnkonsult-frågor. Anna, du som söker ett namn till din 3-månaders lilla guldklimp kanske kan inspireras av dessa vackra namn? Kommentera om du behöver mer inspiration. 


Killnamn

Benedict Kanske kan detta härliga och charmiga namn få en uppsving tack vara übercoola skådisen Benedict Cumberbatch. Benedict betyder välsignad på Latin och har en lång historia. Femton påvar har burit detta namn och det känns faktiskt oväntat modernt för att vara antikt. Vintage! Benny eller Benno är gulliga smeknamn som gör det lite mer vardagligt. 

Dag - Dagen och ljusets Gud som red sin vita hingst, Skinfaxe, över himlen varje dag, så att manen lyste upp himmelen. Föds av Nattens Gudinna; Natt. Jag gillar Dag. Det är ett enkelt, poetiskt och vackert mansnamn som även finns som flicknamn i form av Daga eller Dagmar.

Ezra Coolt Bibliskt namn som betyder hjälp på hebreiska. Populärt i USA. 

Frej - Fruktbarhetensgud och tvilling med Freja. Även fredens gud. Avbildas ofta med en stor galt och ett mäktigt svärd. Är ett underskattat namn. Det är vackert, stilrent och intressant.

Jeremiah Detta Hebreiska namn är underbart. Namnet betyder utnämn av Gud. Bibliskt och spännande, maffigt och vackert. Ökar i popularitet i USA och är vanligt förekommande i litteratur och serier.

Lysander - litterärt namn med rötter i grekiskan. Betyder den som befriar

Marius - ett latinskt namn som kommer från Guden Mars - som var den Romerska krigsguden. Mas på Latin betyder manMario är den Italienska versionen. Internationellt och poetiskt. 

Njála - En variant av Njáll (Neil). Tufft namn som känns modernt á la Noah. Känns lite unisex men är ett mansnamn på Island. Tufft och poetiskt. 

Raphael - Från Hebreiskan och betyder Gud har läkt/helande Gud. Detta magnifika och underbara namn står rakt i ryggen. Lite Latinsk hetta med biblisk historia ger ett harmoniskt namn som känns tufft och harmoniskt på samma gång. Namnet är populärt i Frankrike och en känd namne är den Spanske tennis-guden Rafael Nadal.

Sindri - Betyder antingen liten eller glittrande på fornnordiska. Annorlunda och vackert. Gillar! Känns även detta lite alviskt. Sindre är den Norska varianten av samma namn. Riktigt fint! Både Sindri och Sindre är coola ovanliga killnamn med attityd! 

Xavier - ska betyda det nya huset med baskiska rötter. Ovanligt i Sverige men ett internationellt användbart namn med lång historia. 



Lycka till! 

2 kommentarer:

  1. MYCKET bra inspo. Favoriter blev Dag, Sindre och även Rafael. Va duktig du e! Tack!

    SvaraRadera
  2. Tack! Lycka till i jakten på det perfekta namnet! Hör gärna av dig och berätta vilket det blev!

    SvaraRadera