torsdag 10 december 2015

Juliga december-namn


Dags för lite december-namn! Juliga, varma och gnistrande namn för december och hela julsäsongen. Kanske ett val för de som vill fira jul året runt? 

Jag vill även i år uppmana alla att ta del av kampanjen för Vit Jul: http://www.vitjul.se  . Viktigt budskap.


Amaryllis - betyder att gnistra från grekiskan. Magiskt och speciellt. Härligt och oväntat blomnamn! 


Angelo - underbart namn som är just Latin för ängel. Ovanligt och vackert. Adele döpte sin son till detta namn. Angel är ett annat fint alternativ. 


Angelica - den änglalika! Underbart och ovanligt namn som inte är på topp 100 i Sverige.  

Bianca - Detta vintriga namn som är den Italienska versionen av Blanche och betyder just vit är ett härligt och behagligt val. Blanka är lite coolare och hårdare variant på samma namn. 

Celeste - Betyder himmel på Latin. Underbart vackert namn som är mycket ovanligt. 


Clementine - fruktigt och glatt. Ett av mina favoriter! 


Dorotea - Betyder Guds gåva och är ett riktigt passande julnamn. Det är pampigt och glatt samt rikt på historia. Det är ett helgonnamn och finns i otaliga internationella versioner: Dorte, Dorothy, Dora, Dorika. Tea eller Doris är gulliga smeknamn. Theodora är ett alternativ med samma betydelse.


Eira - betyder snö på Welsh och 
Eirwen  som betyder vit snö på Welsh. Vackra och alviskt-klingande namn.


Emmanuel / Emmanuelle - Dessa underbara och Bibliska namn betyder ungefär Gud är med oss (från Hebreiskan). Det är ett ovanligt namn i Sverige idag men mer vanligt i den Fransktalande-världen. Eftersom det är så långt sticker det ut och känns tufft trots sin mjuka framtoning! 

Gloria - känns himmelskt och passande nu så här i vintermörkret. 


Idril - betyder brilliant gnistrande på Sindarin som var ett av Tolkiens skapade alvspråk. 


Jesus - Kanske inte direkt vanligt i Sverige men ett mycket vanligt namn runt om i världen på både flickor och pojkar. På arabiska och turkiska är namnet Isa , kanske ett unisex-alternativ? Isa betyder också is på forngermanska. 


Lucia - kommer från det Latinska namnet Lucius som kommer från ordet Lux som betyder ljus. St Lucia var en martyr från Syracuse som vi minns varje år på Luciadagen i Sverige. Alternativa stavningar är vackra Lucy, Lucette eller Luce.


Lumi - snö på finska. Mycket ovanligt i Sverige. 


Natalie - betyder juldagen från Latin. Blivit mer och mer populärt men är inte topp hundra!

Nejlika -En av de finaste (och mest ovanliga) kryddnamnen som är som gjort för en decemberflicka! 

Noel / Noelle - Detta julnamn som är den Engelska varianten av Noëlle kommer från Noël som betyder jul på Franska. Klassiskt och vackert med rik historia. Noelia, Noella och Noelene är fina varianter. 

Snöa - Ovanligt, poetiskt och gnistrande! 

Stella / Stellan - Detta stjärnklara namn som betyder just stjärna på Latin är på plats 20 i Sverige idag och har kommit starkt de senaste åren. Internationellt, vackert och litterärt. Estella och Estelle är fina alternativ. Stellan är ett manligt alternativ. 

Ziya - betyder ljus/strålande/glöd från arabiskan. 
Glad december! 
3 kommentarer:

 1. Fin blogg!!!
  Alltid trott att min son ska få heta Moritz. Nu när han är här inser jag att det är välfigt ovanligt och varit svårt för många att säga ( viljet jag inte har tänkt på innan) nuär jag jättefrustrerad och ledsen att jag inte kan komma till beslut. Blir 3 mån i övermorgon....
  Vill inte att han ska få det svårt .....
  Vad tycker du om Moritz? Mauritz finns ju mer...och morris och movitz......
  Vet inte hur jag ska göra!
  Jättetacksam för dina synpunkter och kommentarer.
  Mvh
  Mira

  SvaraRadera
 2. Jättefin blogg! Så synd att jag inte har hittat den tidigare! Mkt fin.
  Försökt maila dig, men inte lyckats.
  Mvh
  Mira Ehrig

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för dina kommentarer. Jag har ingen blog-mail än så det är via kommentarer som jag kommunicerar. Men det kanske vore något att tänka på!

  Jag tycker att ens barns namn ska eka i ens hjärta. Om du älskar Moritz och känner att han är en Moritz så är det hans namn. Det är inte så långt bortom Morris och Mauritz som båda är etablerade namn. Som jag förstår är namnet en variant på Maurice och kommer från Maurus. Marius är ett liknande namn som kanske kan vara ett alternativ som är mer "vanligt" men ändå ovanligt här i norden.

  Moe är ett gulligt smeknamn.

  Stort lycka till och lita på din magkänsla! Vänligen / Natalie

  SvaraRadera