måndag 29 oktober 2012

Naturligt (eller Till havs!)

Det naturliga namnet. När det gäller naturen nämner många som jag träffar antingen blommor eller havet/vatten som inspiration. Eftersom hav/sjöar/vatten alltid varit en essentiell del av människors liv när det gäller resor/handel/överlevnad är det inte konstigt att många namn har ursprung i  vatten/hav/havsgudar/sjöfart. Att ge sin son ett namn som hade med havet att göra kanske kunde beskydda honom från havets stormar när han växte upp. Eller en vacker bäck för barnet föddes kunde symbolisera dennes födelseplats. Det finns även en metaforisk tradition i vatten-namnen. Att kunna gå på vatten, kunna trotsa/stå emot stormar, flyta på vågorna; i de flesta språk är havet och dess stormar, vågor och flödande vackra nycker en symbol för livets resa som vi alla är på. 

Här kommer ett inlägg om vattenrelaterade namn:

Oceanne/Océane - Från det Franska ordet som betyder just hav.

Nerida - betyder vattenlilja på ett Aboriginskt språk (i Australien). 

Tallulah - sägs betyda vattenfall på ett native American (Indian) språk. Prinsessan Märta Louise av Norge valde detta namn till sin tredje dotter (Emma Tallulah).

Dalit -betyder ungefär att finna vatten på Hebreiska. Underbart vackert.

Nerissa -  Ett namn som skapades av Shakespeare för en karaktär i En Köpman från Venedig. Bara det är hur coolt som helst. Namnet kommer från Nereus som var en mytologisk havsgud i Antikens mytologi. Namnet ska betyda ungefär sjönymf. Underbart!

Marisol -Består av de två orden mar y sol dvs hav och sol på Spanska. En variant är Maris som då betyder ungefär havet. Läckert internationellt namn som känns somrigt och glatt.  

Guadalupe - Vargfloden på Arabiska. Är namnet på ett känt kloster samt plats i Spanien. Klassiskt namn som har religiösa kopplingar inom katolicismen. Vackert och med det fina smeknamnet Lupe. Jag älskar att säga det här namnet. Det klingar så vackert! Riktig poesi.

Undine/Ondine - Från Latinets unda som betyder våg. Den medeltida författaren Paracelsus skapade namnet och använde det till sjönymfer/sjöjungfrus.

Marina -Betyder från havet på Latin. Coolt, ovanligt och vackert! Vackra och coola Brittiska sångerskan från Marina and the Diamonds bär detta namn.


Ariel -
Egentligen ett unisexnamn men Disneys lilla sjöjungfru gör att det här namnet sen dess känns mer feminint. Betyder Guds lejon på Hebreiska. En av mina favoriter. Så coolt, vackert, enkelt och helt enkelt perfektion. Mellansyrran Alex i serien Modern Family heter egentligen Ariel Winter.


Serena -Betyder lugn på Latin. Har en vattenkoppling av det gamla namnet på sjöjungfrur: sirener. Edmund Spencer gav namnet en litterär koppling i sin dikt the Faerie Queene.


Isola - Betyder ö på Italienska. Även Isla som också betyder ö vore ett intressant val. Oscar Wildes syster heter Isola. Det är superfint. Enkelt, intressant och feminint. Ovanligt och läckert litterärt på något sätt.

Doris - Var en sjönymf i Grekisk mytoligi. Gammeldags namn nu nu känns hipster modernt.

Thetis -En vattennymf i Grekisk mytologi. För den som söker ett annorlunda klassiskt namn med rock&roll-känsla!

Sonen i sin fina sjömanskostym
Lorelai - Amerikansk variant av det tyska namnet Lorelei som enligt Tysk legend var en slags feminin näcken. Lorelai Gillmore är en känd karaktär från mysiga serien Gillmore Girls. Känns mer Hawaiianskt än Tyskt. Fint.


Pärla/Pearl - Havets juvel.

Kendall -Unisex och kommer från en plats i Storbritannien som betyder dalen vid floden Kent. En av de ökända Kardashian-systrarna.

Sailor -Betyder sjöman på Engelska men är numera unisex. Blev världskänt när den feminina hjältinnan i animeserien Sailor Moon med samma namn slog igenom på 90-talet.  

Rio -Unisex och betyder flod. Superfint och coolt.

Kai - Unisex och betyder hav på Hawaiianska.


Kelvin - Sägs betyda trång/smal flod. Ett alternativ till populära Kevin. Kelvin känns roligt och modernt.


Deniz -Turkiskt unisexnamn som betyder hav. Är i västvärlden mer ett maskulintnamn efter den fonetiska likheten till Dennis.


Morgan -Sägs betyda havscirkel. Ett unisexnamn som i USA är feminint, i Sverige mer ett klassiskt pojknamn, i Canada ett flicknamn och i Frankrike ett pojknamn. Så det är bara att välja. Jag tycker det är fint vilket som. Morgana är en mer femininversion.

Alton - Ett Brittiskt efternamn som betyder ungefär staden vid flodens mynning. Låter lite som Anton. Intressant och internationellt.


River - Betyder just flod. Så snyggt! Populärt i USA.  

Dylan -Betyder stort tidvatten/tidvattenvåg. Klassiskt killnamn som har blivit lite unisex framför allt i USA. Dylan är ett fint killnamn som känns rockigt men inte extremt. Dylan Thomas och Bob Dylan ger namnet en litterär-koppling.


Triton -Son till Poseidon och därför vad som kallas merman (sjöman?). Triton är coolt och ovanligt. I Disneyfilmen Ariel är Triton namnet på Ariels pappa och då kungen av havet. Om man kan heta Akilles, Athena och andra Grekiska Antika namn kan man heta Triton!


Lycka till i ditt naturliga sökande! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar