söndag 24 maj 2015

Måns - vinnaren

Eurovisionmania! Vilken kväll igår! Måns stor segrade i Eurovision! Vilken hjälte! Vilken vinst! 
Dottern gillar maskrosor
Därför tillägnas detta inlägg självklart till namnet Måns! 

Måns - är ett sydsvensk smeknamn på Magnus. Det är inte topp-hundra i Sverige idag men håller sig jämt "ovanligt lagom poppis" på 5653 pojkar/män och dessutom heter hela 13 kvinnor/flickor heter Måns. 

Magnus betyder den store på Latin och är ett namn som ökar i popularitet i USA. I populära bokserien The Mortal Instruments av Cassandra Clare heter en av huvudkaraktärerna coola namnkombon Magnus Bane och är trollkarl extraordinaire. Namnet är även poppis i Skottland. 

Andra varianter på Magnus är: Mogens, Mauno, Manu, Manus och Mack

Namn med samma känsla: Maximus, Maxim,  Marcus, Marcellus, Remus, Leonidas, Tiberius... Listan med pampiga Latinska namn goes on an on... Bara leta vidare. 

Hero - Måns låt heter ju Heroes. Visste du att Hero egentligen är en feminint namn? Hero betyder just hjälte från Grekiskan. I grekisk mytologi så bars det av en ung kvinna som älskade en yngling vid namn Leander. I Shakespeares pjäs Much To Do About Nothing används det också. Det är ett coolt och annorlunda namn som i Sverige kanske passar bäst som mellannamn... Vad tycker du?

Grattis Måns och Namnpoesi önskar alla en underbar pingstsöndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar