lördag 17 mars 2012

La Familia

En av mina favvoserier är Modern Family. Modern Amerikansk humor när den är som bäst! Serien handlar om tre besläktade familjer och deras liv, relationer och ofta komplicerade men humoristiska missförstånd dem emellan. Namnen är värda att kika lite närmre på. De tre barnen i familjen Dunphy heter Hailey, Alex och Lucas. De två äldsta flickorna har båda unisexnamn med lite edge. Medan Lucas kallas för fina, klassiskt cowboyiga Luke. Tre fina val som är förebilder för alla syskon-konstellationer där ute. Tre namn som kontrasterar, harmoniserar och känns moderna utan att vara pretentiösa.

Namnen lär inte vara slumpmässigt valda, otroligt mycket tid läggs ned även på fiktiva karaktärers namn för att få rätt känsla, och betydelse. Därför är det alltid intressant att fundera över namn i filmer, böcker och serier. Jag har själv skrivit en högskoleuppsats om Tennessee Williams och hans namnval i A Streetcar Named Desire.

Familjen Dunphy leds av bestämda Claire (fransk variant på Clara-latinets ljus/klar) o virriga Phil vars namn är lite lagom fina och tråkiga samtidigt. Philip/Filip är fint men inte speciellt attraktivt i mina öron. Från grekiskan och betyder hästarnas vän. Namnen passar deras karaktärer väl!

Claires bror Mitchell (hemskt namn på en underbar karaktär) och hans sambo Cameron (unisexnamn som fungerar väl på svenska) har adopterade dottern Lily. Lily är ett namn som verkligen är "överallt". Inte så konsigt kanske, vackert blomnamn som funkar väl på flera språk och har en klassisk elegans.
Lite för populärt för min smak kanske...Det finns andra blomnamn som man kan fundera på om man vill vandra längs blomvägen: Iris, Lotus, Syren,Gullviva, Daisy, Flora, Rosa, Rosalie.

Den tredje familjen är Claire och Mitchells pappa Jay (namnet kommer från en typ av fågel) som gift med Colombianska Gloria. Hon har en son som heter Manuel och kallas Manny. Gloria är ljuvligt och Manuel är fint ( från Immanuel som på hebreiska betyder Gud är med oss).

Se MF: ett gott skratt förlänger livet.

Tjejnamn och ny inspiration:
Claire -Clara, Clarissa, Cleo
Alex (unisex)- Alexa, Lexi, Alexis
Hailey (unisex) - Kaylee, Kaya
Gloria - Gia, Gina, Glee, Gaia
Lily- Se ovan

Killnamn:
Phil
Cameron (unisex)
Jay - Jayne, Jax
Mitchell - Michael, Milo, Micah
Lucas - Luca, Lucan, Lorcan, Logan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar