tisdag 21 juni 2016

Unisexnamn och ovanliga killnamn


Dags för sommar-namn-konsultantande! Emma vill ha inspiration till sin lille son. Hon vill ha ett ovanligt killnamn, gärna unisex som är ovanligt och känns tidlöst... En värdig utmaning för en sommarledig namnpoet. 

Kära Emma, tack för din kommentar och inspireras av dessa vackra namnjuveler! 

Unisexnamn: 

Ami - eller Amy betyder andra eller/och vacker på japanska. Även vän på franska.

Arlo - okänd betydelse men mycket gammalt namn som användes redan 1590 av Edmund Spencer i hans diktverk "The Faerie Queene". 

Jess - kort form av Jesse som eventuellt betyder gåva från hebreiskan.

Lio - Hawaiiansk version av Leo. 

Micah - betyder ungefär vem är som Gud? från hebreiskan. Kort form av Micaiah

Nico - kanske lite hårt och kantigt men coolt! Nico är en kortform av Nicholas som betyder folkets seger från grekiskan.

Rey - Betyder kung på spanska. 

Sasha - kort form av Alexander som betyder den som försvarar folk (ungefär) från grekiskan.Ovanliga killnamn

Alfie - populärt i Storbritannien. Ovanligt i Sverige. Betyder den vise talaren (ungefär) från fornengelskans Alfred. Kanske kopplin till fornnordiskan i f betydelsen all fred... Vem vet.

Alve - ett nordiskt mansnamn som kommer från Alf som betyder väsen. Ett namn som inte direkt är på topp hundra-listan men som är snyggt, annorlunda, gammaldags och modernt samtidigt.

Cassian - Poetiskt namn. Påminner om Caspian men är mer ovanligt.

Eke - Unisexnamn som jag fick höra om nyligen. Har inte hittat någon betydelse.

Elon - Variant på Elion. Betyder ek på hebreiska. Otroligt vackert namn.

Enzo - vackert italiensk namn med okänd betydelse.

Ezra - ett av mina absoluta favoriter. Betyder hjälp från hebreiskan.

Jonah - betyder duva från hebreiskan. 

Lando - Star Wars-namn som eventuellt har forngermanska rötter och betyder land

Niall / Neil - irländsk juvel med oklar betydelse eventuellt moln eller försvarare

Nilo - finskt namn och variant på Nils (se Nico) och även spansk version av Daniel (Gud är min domare).

Salix - en typ av träd. Ovanligt och vackert. 

Tadeo - oklar betydelse. Kan betyda hjärta eller gåva från gud. Spansk form av Theodore eller Thaddeus.

Taro - Från japanska och betyder stor och/eller son. Ett riktigt fint namn som känns internationellt gångbart, är annorlunda utan att vara konstigt och helt enkelt är jäkligt snyggt!Säg till om du behöver mer inspiration! Stort lycka till önskar Namnpoesi!
4 kommentarer:

 1. Älskar dina inlägg om killnamn som är ovanliga! Finns så mkt fina namn till flickor, pojknamn är så mycket svårare! Väntar en pojke vilken dag som helst, namnlös än så länge, så jag önskar meeer namn! �� För övrigt en fantastisk blogg, läste mig genom till 2013 ��❤

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för din fina kommentar. Det är intressant att just blivande föräldrar till pojkar som ofta säger att det är svårt att hitta bra killnamn. Tror det har med namn-normer kring killnamn som är snävare och inte tillåter utsvävningar på samma sätt som tjejnamn gör. Kanske en namn-effekt av patriarkatet?

  Jag kommer snart med ännu ett inlägg om ovanliga och fantastiska killnamn! Stort grattis och lycka till i jakten på det perfekta namnet för just din lilla son!

  SvaraRadera
 3. Silas är fint pojknamn :)

  Gillar fö. din blogg. Kunde inte ana att det fanns en hel blogg med bara namn.. im in heaven! :-P :-D Jag har varit intresserad av namn sen cirka 12-15 års åldern och hittar ständigt nya namn som jag gillar , är en riktig namnnörd, kan inte hjälpa det namnen bara kommer till mig känns det som.

  Jättekul att hitta en likasinnad person 😄

  Är just nu i en klurig situation dock , då min bror med sambo väntar barn och vill absolut inte ha namntips från någon, gissa om det är svårt att vara tyst haha. Får hoppas att dom hittar något dom gillar :)


  Ha det gott :)
  och jag kommer definitivt läsa vidare här. /Mia

  SvaraRadera
 4. Hej! Tack för din fina kommentar! Uppskattas mycket! Släpp ut namnnörden i dig! Det är en värdig hobby med lingvistiska, etymologiska, litteratur och historiska rötter! Man lär sig mycket om allt om man gillar namn!

  Det är svårt när nära relationer behöver namn men inte vill ha namnråd. Varit i samma sits. Man får försöka namndroppa namn så gott man kan utan att det blir för uppenbart! ;)

  Kommentera gärna igen! Ha en fin sommar!

  SvaraRadera