onsdag 15 juli 2015

Ovanliga namn du borde ge en chans


Vill du ha ett speciellt namn till ditt barn? Ett namn som är klassiskt, vackert men inte behöva träffa 70st barn i parken med samma namn... Fear no more. Namnpoesi har satt ihop en lista med de vackraste och mest ovanliga namnen att inspireras av... 

Men kom ihåg det som är ovanligt idag kan vara vanligt imorgon... det är det som är det magiska med namn! 

Anais / Anaïs - poetiskt och vackert namn som är en variant på Anne. Internationellt och klassiskt svalt och modernt.


Callista - (kan även stavas Calista eller Kallista). Namnet är av Grekiskt ursprung och betyder den vackraste.  Skådespelaren Calista Flockhart som spelade "Ally MacBeal" är en känd bärare. Det här namnet är en riktigt härlig namnjuvel. Ovanligt, antikt, intressant, kreativt och vackert i både ljud och mening.

Christel - Vissa källor hänvisar Christel som ett smeknamn på Kristina och betyder då den kristna, men jag har även sett att det ska komma från ordet kristall. Vet inte vilken som stämmer, eller snarare är mest sann...

Eithne - eller Enya är den feminina motsvarigheten till det irländska namnet Aidan (se nedan).

Everest - känns, likt det kända berget, som både vackert och starkt. Ever Rest. Everest kan nog funka som ett unisexnamn. Modernt med edge och historisk anknytning. Gillart!

Fabienne -  ett underbart vackert fransk namn. Betyder böna eller den som odlar bönor. Hur gulligt som helst! Och ovanligt i Sverige.

Keeva - den irländska feminina versionen av Kevin (orginal Caoimhe) är ett fräscht "nytt" namn på namnhimlen. Keeva är en futuristisk-klingande version av Ewa. Känns annorlunda, roligt och som sagt nytt.

Lind - Vackert naturnamn som är användbart, bohemiskt och annorlunda som förnamn! Måste passa väl med efternamn för att fungera väl.

Milena - den feminina versionen av Milan. Det är slaviska namn som betyder värme/generositet/kärlek.

Odette - svanprinsessan i Svansjön. Betyder rik från forntyskan. Poetiskt och vackert. En krigshjälte från andra världskriget, Odette Brailly från franska motståndsrörelsen är en känd namne.

Odile  - den svarta svanen i Svansjön. Betyder blir starkare av kamp från forntyskan.

Tavi - det är ett unisexnamn och har olika ursprung. Jag har hittat en hemsida som menar att det är en Finsk version av David. En annan menar att det är Aramaiska och betyder god. Det kan också vara ett smeknamn på Octavia. Fint är det hursomhelst!

Thalia - populärt i Latinamerika och betyder att blomma från grekiskan. En musa i den Grekiska mytologin bar detta vackra namn, musan för komedi och poesi!

Zilla / Zillah - Bibliskt namn som betyder skugga på hebreiska. Coolt med z- som start bokstav annars ett mycket mjukt namn.
---------------------------------------

Aidan - (eller Aiden) är en Engelsk variant på Irländska Aodhán som betyder eld. Det är ett traditionellt och historiskt namn på Irland och även populärt i Storbritannien. Aodh var den Keltiske eldens och solens Gud. Andra stavningar är Ayden (populärt i Turkiet), Aydin eller Aden.

Alaric - forngermansk namn som betyder allts härskare. Maffigt värre men ändå behagligt och poetiskt.

Darwin - Evolutionens fader Charles Darwin bar det som efternamn och det betyder kär vän på engelska. Både imponerande historisk innebörd och fin betydelse! Samt definitiv unisex-känsla.

Ethan - från Eitan som har hebreiska rötter. Betyder uthållig/solid. Starkt namn.

Igor - (rysk variant på Ingvar). Det är ett mycket gammalt namn som är en kombination av ING som var en germansk Gud och Varr som betyder krigare.

Levi - vackert bibliskt och hebreiskt namn som betyder sammanlänkad/tillsammans. Populärt i USA. Mjukt och behagligt namn.

Leonidas - från grekiska för lejon. Coolare än Leon och mer ovanligt än Leo.

Marius- från Mars - Krigsguden. Starkt och pampigt namn som modernt och speciellt. Samt rymdnamn!

Ronon (påhittat namn från serien Stargate Atlantis ). Ett tufft namn som känns modernt och klassiskt.

Tiago - från spanskans Santiago. Starkt och harmoniskt namn som betyder helgon. Xanti är den baskiska versionen.

Zachariah / Zacharias - Bibliskt/hebreiskt namn som betyder Gud minns/Gud har kommit ihåg. Coolt, starkt namn som ger en snabb väg till coola smeknamnet Zack.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar